V.l.n.r. ploegchef Arno Sormani met zijn oorkonde, burgemeester Laila Driessen en brandweermannen Paul Zoutendijk en Peter Marsé.
V.l.n.r. ploegchef Arno Sormani met zijn oorkonde, burgemeester Laila Driessen en brandweermannen Paul Zoutendijk en Peter Marsé. Foto: WH

Afscheidsexpositie in atrium

Algemeen brandweer

Een handspuit en drie verschillende motorspuiten, een overzicht van brandweerhelmen van vroeger en nu, een selectie aan brandweerkleding variërend van oude leren pakken tot de modernste Gore-Tex uitvoering, een rek met straalpijpen die door de jaren heen zijn gebruikt voor het blussen van branden, en panelen vol met foto’s. Het is allemaal tot en met 30 november te zien in het atrium van het Leiderdorpse gemeentehuis.

De tentoonstelling is ter gelegenheid van het afscheid van de Leiderdorpse brandweer, die na 125 jaar per 1 januari 2023 opgeheven wordt en is georganiseerd door het Leiderdorps Museum, de Stichting Historisch Brandweermaterieel Hollands Midden afdeling Leiderdorp, de gemeente en de brandweer Leiderdorp. 

Burgemeester Laila Driessen opende de tentoonstelling maandagavond 14 november. Bij die gelegenheid zette ze meteen ploegchef Arno Sormani nog even in het zonnetje. Ze roemde hem als “de man die de hele ploeg op sterkte hield en het moreel hoog hield, ook toen bekend werd dat het einde voor het korps naderde”. Op de laatste korpsavond, zaterdag 5 november, had ze Sormani al de Zilveren Speld van de gemeente overhandigd, nu kreeg hij de bijbehorende oorkonde.

Dat de Leiderdorpse brandweer verdwijnt is het gevolg van het besluit van de veiligheidsregio Hollands Midden uit 2014 om een nieuwe brandweerkazerne in Leiden te bouwen en dan de kazernes in Leiderdorp en Oegstgeest te sluiten. Het heeft nog acht jaar geduurd maar nu gaat, na de nacht van oud en nieuw, het licht in de Leiderdorpse kazerne definitief uit. Het beroepskorps van Leiden neemt de brandweerzorg in Leiderdorp over.

Uit de krant