Qwen Klis wilde graag gefotografeerd worden op de monumentale trap in het museum. “Ik ben een optimist: op een trap kan je zowel op weg naar boven als op weg naar beneden mooie dingen tegenkomen.”
Qwen Klis wilde graag gefotografeerd worden op de monumentale trap in het museum. “Ik ben een optimist: op een trap kan je zowel op weg naar boven als op weg naar beneden mooie dingen tegenkomen.” Foto: Corrie van der Laan

‘Iedereen kijkt anders naar kunst’

Algemeen

Sinds twee jaar is Qwen Klis uit Leiderdorp vrijwilliger in het Leidse Museum De Lakenhal. Gesprekken met bezoekers inspireerden haar tot het schrijven van columns, die ze heeft gebundeld in haar allereerste boek: De Nieuwe Dame. Het boek wordt morgen, donderdag 6 oktober gepresenteerd in het museum. 

Door: Corrie van der Laan

Qwen houdt van kunst, vooral van schilderijen. Ze speelde al heel lang met het idee om vrijwilliger te worden in een museum. Ooit, als ze er de tijd voor kon vinden. Maar ja, tussen droom en daad stonden werk en de vele andere verplichtingen van een druk leven. Tot de Leiderdorpse enkele jaren geleden als gevolg van gezondheidsproblemen haar managementfunctie op de onderwijsafdeling van het LUMC vervroegd moest afbouwen. ‘Als er een deur dicht gaat, dan gaat er ergens anders een deur open’ wordt wel gezegd, en dat bleek ook voor Qwen te gelden. Museum De Lakenhal vroeg vrijwilligers en ze kon in de zomer van 2020 beginnen.


Gastvrouw

Het werd alles wat ze zich ervan had voorgesteld en meer. Als gastvrouw ontvangt ze elke zondagochtend en woensdagmiddag de bezoekers en maakt ze wegwijs in wat ze ‘een ongelooflijk mooi museum’ noemt. Het leverde heel wat bijzondere ontmoetingen op en verrassende, grappige of tot nadenken stemmende gesprekken.

“Over sommige van die ontmoetingen ben ik stukjes gaan schrijven”, vertelt ze in het museumcafé Laken. “Aanvankelijk voor mezelf, al liet ik ze wel lezen aan wat goede vrienden. En dan zit je ineens aan de 21 columns. Toen kreeg ik de suggestie: ‘Zou je ze niet eens gaan uitgeven?’.” Ze ging de uitdaging aan en begin september rolden 250 exemplaren van De Nieuwe Dame van de drukpers.


Gevarieerd

Het is een heel gevarieerde bundel geworden. Met natuurlijk aandacht voor de kunst en het museum zelf, maar het gaat vooral over de gesprekken met bezoekers en collega’s, vertelt de schrijfster. “Wat eruit naar voren komt, is dat iedereen anders naar kunst kijkt. Dat kan een eyeopener zijn of juist een gevoel van herkenning geven. Ik trek ook geen conclusies in mijn columns, het is de bedoeling dat elke lezer dat voor zichzelf doet.”


Plek gevonden

Qwen’s leven ziet er nu heel anders uit dan een paar jaar geleden. En dat bevalt haar prima. “Hier in het museum heb ik echt een plek gevonden waar ik het naar mijn zin heb en me veilig voel. De ontwikkeling in mijzelf zal de lezer waarschijnlijk meekrijgen uit mijn boek.” Op de vraag of ze met de titel ‘De Nieuwe Dame’ naar zichzelf refereert, wil ze geen ja of nee zeggen. “Dat laat ik aan de lezer om te bepalen.”

‘De Nieuwe Dame’ is te koop in de museumwinkel van De Lakenhal, bij boekhandel Kooyker in Leiden en boekhandel De Kler in Leiden en Leiderdorp. Het is ook te bestellen via www.denieuwedame.nl. “Als de koper op een korte fietsafstand woont, kom ik het zelf brengen”, belooft Qwen.

Uit de krant