Burgemeester Lenferink zingt de ouderen toe. | Foto: PR
Burgemeester Lenferink zingt de ouderen toe. | Foto: PR Foto: PR

‘In jaren niet zo’n gezellige dag gehad’

Algemeen

Zo’n 20 ouderen hebben, uitgenodigd door de Rotary Clubs uit de regio, op 3 oktober genoten van de feesten rond Leidens Ontzet in de Breestraat. Of zoals één van de genodigden zei: “Ik heb in jaren niet zo’n gezellige dag gehad!”

Al vroeg in de ochtend werden de gasten door leden van de Rotary Clubs in Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest thuis opgehaald. In het gebouw van mboRijnland aan de Breestraat werden ze ontvangen met koffie en thee. De bijbehorende traktatie was verzorgd door studenten van de opleiding Bakkerij uit Gouda. Na een glaasje en de traditionele hutspotmaaltijd, verzorgd door de Leidse Studenten Vereniging Minerva, genoten de gasten in een tent van de Grote Optocht in de Breestraat. Daarbij werd getrakteerd op haring en wittebrood, advocaat met slagroom. En traditiegetrouw zong burgemeester Lenferink zijn versie van ‘Santa Lucia’!.


Samenwerking met mboRijnland en Minerva

“Dankzij de inzet van heel veel vrijwilligers, de Rotary Clubs, sponsoren, de samenwerking met mboRijnland en LSV Minerva hebben we een aantal ouderen een mooie 3 oktober kunnen bieden”, zegt Willem Buitelaar, voorzitter van de Stichting 3Octobary. “Het is elk jaar weer puzzelen om het evenement rond krijgen, maar ook nu is het, na twee coronajaren, weer gelukt.” Tijdens de twee coronajaren werden ouderen thuis verrast door Rotaryleden met een 3-oktobertasje. Inhoud: marsepeinen hutspot, advocaat en slagroom. “Zo hebben we ouderen in die jaren ondanks corona toch het 3-oktobergevoel kunnen gegeven”, vervolgt Buitelaar.

De hutspot van ‘buren’ Minerva viel erg in de smaak bij de gasten. “We leveren als vereniging altijd graag een bijdrage aan zo’n evenement”, zegt commissaris Floor Buijs van Minerva. “We maken sowieso al hutspot voor de studenten op 3 oktober, en 50 porties meer of minder maakt dan niet zoveel uit. We vonden het erg leuk dat Rotary ons vroeg hutspot voor hun gasten te maken.”

De samenwerking met mboRijnland was al gepland voor 2021, maar ging niet door omdat de Grote Optocht vanwege corona op het laatste moment werd afgezegd. “We zijn blij dat we het evenement nu wel door konden laten gaan. De samenwerking met mboRijnland was super en de locatie aan de Breestraat werkelijk top. We voelden ons er echt welkom. En de hutspot werd warm vanuit Minerva bij ons aangeleverd!”, aldus de 3Octobary voorzitter.

“De vraag van Rotary om de gasten bij mboRijnland aan de Breestraat te ontvangen, was een verrassing”, zegt Harm Koudijzer Teamleider Facilitaire Dienst bij mboRijnland. “We hebben natuurlijk meteen ‘ja’ gezegd en werken graag mee. We zijn blij dat we dit jaar onze locatie aan de Breestraat hebben kunnen openstellen voor een groep ouderen. Bovendien hebben onze studenten van de opleiding Bakkerij lekkere dingen gemaakt voor de gasten. Met elkaar hebben we er een mooi feest van gemaakt.”


Wat is 3Octobary

De Stichting 3Octobary is een initiatief van de Rotary Clubs van Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest. Doel is zelfstandig wonende ouderen uit die plaatsen de gelegenheid te geven nog een keer de 3 oktoberfeesten mee te maken waaraan ze in hun jonge jaren zelf meededen. 

De ouderen aan de door studenten van Minerva bereide hutspotmaaltijd.

Uit de krant