Leiden, 19 augustus 2022 - Eerste Vaccinaties van de Herhaalprik worden sinds maandag gezet bij de GGD in Leiden. Deze vaccinatie moet de mensen weer beschermen tegen de nieuwe varianten van Omikron.
Leiden, 19 augustus 2022 - Eerste Vaccinaties van de Herhaalprik worden sinds maandag gezet bij de GGD in Leiden. Deze vaccinatie moet de mensen weer beschermen tegen de nieuwe varianten van Omikron. Foto: Phil Nijhuis / Ministerie van VWS

Eerste inwoners Hollands Midden geprikt met vernieuwde coronavaccin

Algemeen corona

Op maandag 19 september om 8 uur stipt, startte in Hollands Midden de nieuwe vaccinatieronde tegen corona. Ruim 1000 mensen maakten gebruik van deze eerste mogelijkheid om geprikt te worden met het vernieuwde vaccin dat ook beschermt tegen de omikron-variant. Een bezoeker van de vaccinatielocatie Leiden: “Als het er is, dan moet je er gebruik van maken!”

Op de drie vaccinatielocaties van Hecht GGD Hollands Midden kun je de herhaalprik voorlopig alleen op afspraak halen na uitnodiging. Als eerste zijn zorgmedewerkers en mensen met een hoger risico om ernstig ziek te worden door corona aan de beurt. Hierna kan iedereen vanaf 12 jaar die dat uit voorzorg wil, een herhaalprik krijgen. De vaccinatielocaties in Alphen aan den Rijn, Gouda en Leiden zijn alle dagen van de week open van 8.00 tot 15.30 uur. Zo kan iedereen zo snel mogelijk terecht.


Bescherming op peil brengen

De verwachting is dat de besmettingen in de winter op gaan lopen. Ook als je eerder gevaccineerd bent of al corona hebt gehad, kun je nog ziek worden door corona. Want je opgebouwde afweer tegen het coronavirus door vaccinatie of besmetting, neemt na verloop van tijd af. Een herhaalprik brengt je bescherming tegen het coronavirus weer op peil. Je kunt de herhaalprik krijgen drie maanden na je laatste coronavaccinatie of coronabesmetting. 


Belang van de herhaalprik

“Hoe kwetsbaarder je bent, hoe groter de kans is dat je ernstig ziek wordt”, legt GGD corona-arts Anton Dalhuijsen het belang van de herhaalprik uit. Maar ook gezonde mensen roept hij op om de herhaalprik te gaan halen: “Als je het niet doet voor jezelf, doe het dan voor je omgeving.”

De meeste mensen die zich maandag opnieuw lieten vaccineren, hebben geen moment getwijfeld. “Omdat ik gezond wil blijven”, zegt een bezoeker. Een ander: “Wij komen overal en zijn zeer actief voor onze leeftijd. Het is belangrijk dat we beschermd zijn.”

Meer informatie over de herhaalprik op de website van GGD Hollands Midden.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant