Op tropische dagen zoeken velen verkoeling zoeken op het strand, maar vooral in de zee. Daarbij is het wel belangrijk je goed tegen de zon te beschermen.
Op tropische dagen zoeken velen verkoeling zoeken op het strand, maar vooral in de zee. Daarbij is het wel belangrijk je goed tegen de zon te beschermen. Foto: Marc Wonnink

Nationaal Hitteplan vanaf 10 augustus van kracht

Algemeen Gezondheid

Het wordt de komende dagen warm in bijna heel Nederland met temperaturen die oplopen tot boven de 30 graden. Van woensdag 10 augustus tot en met maandag 15 augustus zal daarom het Nationaal Hitteplan van kracht zijn. 

Aanhoudende hitte vormt een risico voor de gezondheid van bepaalde groepen mensen, zoals ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Deze risico’s variëren van lichte verschijnselen, zoals vermoeidheid en jeuk tot ernstige aandoeningen met mogelijk levensbedreigende gevolgen. 

Met het Nationaal Hitteplan informeert het RIVM organisaties, professionals en mantelzorgers over de verwachte hitte. Zij kunnen daar rekening mee houden in de ondersteuning van en omgang met kwetsbare groepen, zoals ouderen en kleine kinderen. Zo helpen zij ongemakken en gezondheidsproblemen verminderen en waar mogelijk voorkomen.


Kwetsbare groepen

Ouderen (75+) vormen de grootste kwetsbare groep, omdat zij hun lichaamstemperatuur slechter onder controle kunnen houden en minder snel een dorstgevoel hebben. Ook mensen met een chronische aandoening, personen in een sociaal isolement, daklozen en (zeer) jonge kinderen kunnen zonder het nemen van maatregelen makkelijk ongemakken of gezondheidsproblemen ondervinden.


Tips

Als het enkele dagen tropisch is, kunnen ook mensen in goede gezondheid last krijgen van oververhitting of hitte uitputting. Hier een aantal tips om de warme dagen goed door te komen: 

  • Blijf voldoende drinken, vooral water, thee, bouillon of sap. Drink geen alcohol.  
  • Beweeg niet te veel tijdens de warmste uren van de dag, dus beperk lichamelijke inspanning in de middag en vroege avond
  • Houd het huis zo koel mogelijk. Sluit de gordijnen te sluiten en doe zonneschermen omlaag. Houd ramen en deuren dicht als de temperatuur buiten hoger is dan binnen! Zet ‘s avonds laat, ‘s nachts of ‘s ochtends vroeg de ramen wijd open. En zet de tussendeuren in huis ook open. Lukt het niet om je huis koel te houden? Zoek dan een koele plek op. Denk aan een schaduwrijk park of een openbaar gebouw met airco, zoals een bibliotheek.
  • Let extra op ouderen en zieken. Het gebeurt vaak dat familieleden of verzorgers in de zomer op vakantie zijn. Let dan extra op deze mensen.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant