Een deel van de cover van EW van 6 augustus 2022.
Een deel van de cover van EW van 6 augustus 2022.

Leiderdorp 66e op ranglijst beste gemeenten

Algemeen

Elseviers Weekblad en Bureau Louter hebben voor het 25ste jaar op rij de plus- en minpunten van alle Nederlandse gemeenten op een rij gezet. Op de ranglijst van beste woongemeenten, die 6 augustus werd gepubliceerd, staat Leiderdorp op nummer 66 van de in totaal 344 gemeenten.

Zeker geen slechte score, en vergelijkbaar met de scores van de afgelopen drie jaar, maar wel een stuk minder dan de andere dorpen in de regio. Oegstgeest staat op nummer 10, Zoeterwoude op 24 en Voorschoten op 41. Leiderdorp laat vooral punten liggen als het gaat om aspecten die te maken hebben met ‘harmonieuze omgeving’. 

Leiden doet het overigens nog een stuk slechter dan Leiderdorp; de centrumgemeente staat op plek 154.

Als beste van het land kwam opnieuw de Gelderse gemeente Rozendaal uit de bus. Bloemendaal en Laren (allebei in Noord-Holland) staan op plek 2 en 3.   

Voor het onderzoek is vooral gekeken naar feitelijke kenmerken van de woonomgeving, waarbij in totaal 122 indicatoren meetelden. Ieder jaar worden meer gegevens meegenomen, waardoor het lastig is de verschillende jaren met elkaar te vergelijken. Maar voor wat het waard is: Leiderdorp behaalde haar beste resultaat in 2017, met plek 47.  

Uit de krant