'Oeverplanten' is een van de Citizens Science projecten rond Leiden.
'Oeverplanten' is een van de Citizens Science projecten rond Leiden. Foto: PR

Zelf een stukje wetenschappelijk onderzoek doen in De Houtkamp

Algemeen

Komende zaterdag is het Citizens Science dag in De Houtkamp. Het draait die dag allemaal om wetenschap in het Leiderdorpse park. Wie wil kan tussen 11.00 en 16.00 uur bij de speeltuin in het park op allerlei manieren zelf een stukje wetenschappelijk onderzoek komen doen. 

Wetenschap is namelijk niet alleen voor wetenschappers, het is van ons allemaal. Iedereen met een nieuwsgierige geest kan mee doen met wetenschappelijk onderzoek, of zelf een eigen onderzoek beginnen in je eigen omgeving, ook zonder academische titel of achtergrond.

Veel mensen kennen landelijke projecten zoals de Nationale Bijentelling of de Jaarrond Tuintelling, maar er zijn ook heel veel leuke projecten in Leiden en omstreken waar je aan mee kunt doen. In De Houtkamp wordt een aantal van die projecten onder de aandacht gebracht. 

Zo kan je met de smartphone app Obsidentify biologen helpen om uit te zoeken hoe het staat met de biodiversiteit in Leiden en omgeving. Hoe dat precies werkt, wordt zaterdag uitgelegd. 

Met projecten zoals Oeverplanten, Watermonsters en Waterdiertjes wordt informatie verzameld over hoe het gaat met het leven in en om het water. Vervolgens kan bepaald worden op welke plekken er actie nodig is om die ecosystemen gezond te houden.

Met Stoepplantjes en Openbomenkaart kan je planten aankaarten in jouw omgeving die een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van hittestress in de stad en het ondersteunen van bestuivers en vogels voor een gezondere stadsnatuur.

Heel anders is het project Radio Galaxy Zoo. Dat draait om superzware zwarte gaten, en de radiogolven die ze uitzenden. Vanachter je computer kun je de astronomen helpen deze gigantische allesverslindende monsters in het midden van sterrenstelsels te identificeren. Dat kunnen mensen namelijk nog steeds beter dan computers. Zo veel afbeeldingen zijn er van mogelijke zwarte gaten, dat je in veel gevallen de allereerste persoon op aarde bent die zo’n zwart gat te zien krijgt.

Op zaterdag 6 augustus kom je in park De Houtkamp alles te weten over deze en nog vele andere Citizen Science projecten. De toegang is gratis. 

Citizens Science dag in park De Houtkamp wordt georganiseerd in het kader van European City of Science Leiden 2022. 

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant