Afbeelding

Vlagvertoon

Column Beppen bij een bakkie

Wie vanaf de Leidse Willem de Zwijgerlaan via de brug richting rotonde Oude Spoorbaan rijdt kan het niet ontgaan. Torenhoog wappert de Nederlandse driekleur, ondersteboven. 

Doorrijdend richting Leyhof hangt er weer een vlag op zijn kop, kleiner en smerig, ongewassen. Het blauw-wit-rood op een hoogte van een meter of acht intrigeert mij. Hoe komt die vlag daar, wie heeft hem in top gehesen? Is daar een paalklimmer aan te pas gekomen, die ook elders in een naburig dorp de nodige dundoeken demonstratief heeft opgehangen? Zijn er demonstranten op elkaars schouders gaan staan om dit vlagvertoon mogelijk te maken? Is er een hoogwerker aan te pas gekomen om op deze wijze te demonstreren tegen het stikstofbeleid van de regering? Vragen, vragen, vragen. 

Demonstreren is een groot goed in Nederland. Een verworvenheid die menig land moet ontberen. Daar word je opgepakt voor deze uitingen. Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft verzocht dergelijke vlaggen niet op te hangen aan de openbare weg of aan viaducten. Het leidt de auto- en motorrijders af. Bovendien kunnen ze door de wind worden meegenomen en ongelukken veroorzaken. Een dorpje bij ons in de buurt heeft verklaard niet in te gaan op het verzoek. De vlaggen blijven hangen. Waar een kleine gemeenschap groot in kan zijn. 

In ons land geldt er geen vlagprotocol. Het ophangen van vlaggen, al dan niet ondersteboven, kan niet bestraft worden met een boete of de cel. Trouwens, wie moet een proces-verbaal aan zijn broek krijgen? We weten niet wie die vlaggen ophangen, nergens staat de naam en het adres van de afzender vermeld. 

Ik ben niet tegen vlagvertoon, wel tegen deze vorm van vlagprotest. De nationale driekleur symboliseert eenheid, die nu met voeten wordt getreden, onze trots en identiteit geschaad. Wat is de volgende stap in de demonstratie-estafette van boeren? De vlag in het openbaar verscheuren? Of verder afglijdend: in de brand steken, zoals de gele hesjes dat in Frankrijk hebben gedaan? Wie zijn de financiers achter deze kwalijke uiting van boosheid? Trump gezien en gehoord? Hij belooft steun aan de Nederlandse boeren. Trump, die in januari vorig jaar nog een staatsgreep wilde plegen in Amerika. Gefeliciteerd. Trump: bij uitstek dé man om partijen vreedzaam tot elkaar te brengen. Hoe verzin je het?

Uit de krant