Een bezoeker van de GGD-coronatestlocatie in Leiden doet de blaastest.
Een bezoeker van de GGD-coronatestlocatie in Leiden doet de blaastest. Foto: Rob van Dullemen

Onderzoek naar blaastest op Leidse GGD coronatestlocatie

Algemeen corona

Hoe betrouwbaar is de Eurofins blaastest bij het opsporen van corona? Om dat te testen wordt bezoekers van de coronatestlocatie in Leiden de komende weken gevraagd of ze naast de PCR-test ook een blaastest willen doen. Voor deze test blaast de deelnemer driemaal krachtig in een blaaspijpje. Het blaaspijpje gaat daarna in een analyse-unit en binnen een paar minuten is de uitslag bekend. Dat resultaat wordt vergeleken met die van de PCR-test.

Johan Jongsma, directeur Research & Development van Eurofins Clinial Diagnostics, het laboratorium dat deze blaastest initieert: “De blaastest is minder belastend voor mensen. Als de blaastest betrouwbaar blijkt, kunnen hiermee groepen zoals bedrijven en evenementen laagdrempelig en snel worden getest op COVID-19. De GGD is natuurlijk dé plek waar onze doelgroep komt. We zijn daarom heel blij met de medewerking van Hecht GGD Hollands Midden.” 

Wouter Raadsheer, corona-arts bij Hecht Hollands Midden en als projectleider betrokken bij de blaasstudie: “We vinden het als GGD belangrijk om bij te dragen aan innovaties. Daarom stellen we graag onze locatie en medewerkers beschikbaar voor het afnemen van de blaastesten.” 

Medewerking door bezoekers is op vrijwillige basis. Iedereen van 16 jaar of ouder mag meedoen. De blaasstudie stopt zodra 500 positieve PCR-testen vergeleken zijn met de uitkomsten van de blaastesten.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant