Onder meer in de Louise de Colignystraat en de Frederik Hendriklaan (foto onderaan dit artikel) verdwijnen alle bomen die in de stoep staan.
Onder meer in de Louise de Colignystraat en de Frederik Hendriklaan (foto onderaan dit artikel) verdwijnen alle bomen die in de stoep staan. Foto: Nelleke Thissen

Bewoners Oranjewijk hebben zorgen over groenplan

Politiek

340 bomen. Zoveel zullen er minimaal sneuvelen als het groenplan voor de Oranjewijk en het Doeskwartier-West dat er nu ligt wordt uitgevoerd, zei inspreekster Diana Wansink afgelopen maandagavond tijdens de vergadering van de gemeenteraad.

Door: Corrie van der Laan

En dat baart Wansink en veel van haar buurtgenoten in de Oranjewijk grote zorgen. “We zijn niet tegen het groenplan. We begrijpen heel goed dat onderhoud nodig is. Maar dit plan kan ook uitgevoerd worden met minder verlies van bomen“, zo hield ze de raadsleden voor. Dat er voor te kappen bomen nieuwe in de plaats komen, is geen troost, stelde ze. “Dat zijn kleintjes. De bomen die er nu staan hebben er zestig jaar over gedaan om zo groot te worden.”

De Oranjewijk en het Doeskwartier-West moeten op de schop voor de vervanging van de riolering. Die gelegenheid wordt aangegrepen om meteen de wijk opnieuw in te richten. Het groenplan is onderdeel van het herinrichtingsplan. De buurtbewoners hebben al aangeklopt bij de projectleiding om hun bezwaren tegen het groenplan te delen en boomsparende alternatieven aan te geven. Maar, zo zei Wansink, daar is niets mee gedaan. Toen ze vorige week te horen kreeg dat het groenplan onder ‘groot onderhoud’ valt, wat betekent dat het niet ter beoordeling aan de gemeenteraad wordt voorgelegd, besloot ze zelf naar de raad te stappen en de politici om hulp te vragen. Onze wijk met zijn groene uitstraling is in gevaar, was haar noodkreet.

Veel geruststelling kreeg ze niet tijdens de vergadering. “Ik behoud ook graag zoveel mogelijk bomen en we doen ons best”, zei wethouder Bob Vastenhoud (PvdA-GroenLinks). Het plan voor de herinrichting van de wijk is in principe klaar, gaf hij aan, maar er is nog wel enige ruimte voor uitwerking van het groenplan. Dan gaat het over wat voor bomen er terugkomen voor de gekapte exemplaren en hoe er wordt omgegaan met speelveldjes en perken.

De bomen aan de linkerkant van de Frederik Hendriklaan staan op de kaplijst.

Uit de krant