De gewone brunel.
De gewone brunel. Foto: Jasper Klapwijk

Bescheiden plantjes

Algemeen Pareltjes van de Heemtuin

In de Heemtuin groeit een aantal planten die laag bij de grond blijven en daardoor eigenlijk niet opvallen. Twee van deze bescheiden soorten wil ik deze week in het zonnetje zetten. 


Gewone brunel

De gewone brunel, ook wel ‘bijenkorfje’ genoemd, is een plantje dat op heel veel plekken groeit maar eigenlijk alleen opvalt als de plantjes beginnen te bloeien. Qua groeiplek is de brunel niet veeleisend; ze staat het liefst in de halfschaduw, maar de volle zon is ook geen probleem. Je kunt het bijenkorfje vaak langs padranden zien groeien, maar ook in (niet te intensief) gemaaide gazons komt het vaak voor. Voor insecten is het een belangrijk plantje, bijen en hommels zijn namelijk dol op de bloemen.


Penningkruid

Penningkruid is nog lager dan het bijenkorfje, en valt ook alleen op als het bloeit. Het kan heel goed tussen en onder andere planten groeien, zonder dat het daar last van heeft. Als de vegetatie boven penningkruid te dicht is, zal het alleen niet bloeien. Vaak gaat penningkruid plots bloeien nadat er gemaaid is en er licht op de planten valt. Op een goeie standplek kan penningkruid soms voor enorme matten met gele bloemen vormen, een feest voor insecten!


De Leiderdorpse heemtuin is een halve eeuw geleden aangelegd als onderdeel van park De Houtkamp. Het is zonder twijfel één van de mooiste heemtuinen in het land, met een breed scala aan landschapstypen, ieder met zijn eigen plantensoorten. Een wandeling door de heemtuin is voor iedereen een aanrader, maar hoe meer je weet over alles wat er groeit en bloeit, hoe leuker het wordt. Daarom belicht heemtuinbeheerder Jasper Klapwijk in deze rubriek steeds een ander pareltje van de heemtuin.

Uit de krant