Youri de Boer (r) nam afscheid van het elftal. Hij werd tien minuten voor tijd gewisseld. | Foto: Archief Foto: J.P. Kranenburg

Voor RCL zit het seizoen erop

Algemeen

voetbal n Niemand wil in principe afhankelijk zijn van anderen, maar dit was voor de roodwitten wel de reële situatie. Zelf moest er uiteraard gewonnen worden, maar dan mocht DSO niet winnen van het laaggeplaatste Soccer Boys. RCL won ruim van de geel-blauwen 1-4, maar de Zoetermeerders wisten, zij het met miniem verschil, ook de winst naar zich toe te trekken en werden zo winnaar van de periodetitel en zo stonden de bezoekers met lege handen. HVC’10 en Vitesse Delft bereikten eveneens de nacompetitie met net iets meer punten dan de goed geëindigde ploeg van Hein van Heek.

Wie had gedacht dat Berkel het wel geloofde kwam bedrogen uit, de club uit Berkel en Rodenrijs deed zijn plicht ook al speelde zij nergens meer om. De jonge ploeg van trainer Van Heek kreeg voor rust zeker de betere kansen. Jake van Heusden, die een paar keer dicht bij het openingsdoelpunt was (waaronder een afgekeurde treffer met het hoofd) en Tommy Sinteur die verschillende malen stuitte op de sluitpost van de thuisploeg. Sinteur had vlak voor rust nog wel een penalty verdiend na een ongelukkige actie van een Berkelaar. Ook de naar FC Rijnvogels vertrekkende spits Sieb Rutgers was na een fraaie individuele actie dicht bij de openingstreffer. Vlak voor rust was de beste kans misschien nog wel voor de thuisploeg, maar moederziel alleen voor Joe van Heusden schoot hun spits over.

Brilstand
Met ook in Zoetermeer een brilstand bleef de hoop bij iedereen die de Racing een warm hart toedraagt levend. Direct na rust kwam RCL op voorsprong na een aanval uit het boekje. Mitchel de Kroon werd op rechts vrijgespeeld en vond Van Heusden die koelbloedig afrondde (0-1). De ban was gebroken en Rutgers maakte al weer zijn zestiende doelpunt: 0-2. De vreugde werd ietwat getemperd, aangezien DSO inmiddels ook op voorsprong was gekomen. De gastheren deden nog wel wat terug, middels een fraaie volley van Niek Slangen. Een kwartier na rust bracht RCL de marge weer op twee. Een fraaie vrije trap van Roy Weenink kwam tegen de lat, maar Robin Brasker reageerde attent (1-3). De 1-4 was bijna een kopie. De inmiddels ingevallen Nick van Bemmel pegelde de bal van buiten de zestien tegen de lat en de sterk spelende Jesper van Overloop stond op de juiste plek. Het centrale duo liet zo zien dat zij niet alleen achterin hun zaakjes op orde hebben.

Afscheid
Tien minuten voor tijd werd de Jens Toornstra van RCL, Youri de Boer, gewisseld: ,,Ik heb veertien jaar bij de A-selectie gezeten en was niet altijd onomstreden, zo begon ik dit jaar met een blessure en miste daardoor de start van de competitie, maar bijna net zoals ieder jaar ben ik toch weer aan mijn wedstrijden gekomen. Eigenlijk had ik twee jaar geleden al afscheid genomen van het eerste, maar ik ben daar steeds weer op teruggekomen. Nu is het wel definitief. Ik ga een nieuwe fase in, mijn gezin gaat nu voorrang krijgen want de tweede kan zich ieder moment aandienen en daarbij heb ik een drukke baan als manager van recruters. Ik heb tot nu alles gelaten voor het voetbal en daar gaat nu verandering in komen. Wel blijf ik nog in een lager team spelen en ik hoop dat ik nog één keer per week met de selectie kan meetrainen. Vorige week heb ik eigenlijk al echt afscheid genomen met mijn publiekswissel in een thuiswedstrijd. Mijn zoontje was er voor het eerst bij, vrouwlief en mijn ouders waren er ook en dat was best emotioneel. Deze wedstrijd had onze trainer mijn telefoon bij de hand en als het thuis zover zou zijn, dan was ik gelijk gewisseld en linea-recta naar Leiderdorp gereden.”

Het was op de bank best spannend, hopend op een misstap van DSO, maar de echte spanning was er bij de familie de Boer, Youri en vader Rob langs de lijn. Evenals De Boer nam ook Van Bemmel afscheid van het eerste. De bewoners van de Bloemerd kunnen wel moed putten uit de laatste vier wedstrijden, die allen in winst werden omgezet en hopelijk in het nieuwe seizoen zal worden voortgezet.

Bron: LeidenAmateurVoetbal, Dick Rozenboom