Logo leiderdorpsweekblad.nl
Partijen in de gemeenteraad riepen het college op om alternatieven te zoeken voor de sloop van het bruggwachtershuisje. | Foto: WH
Partijen in de gemeenteraad riepen het college op om alternatieven te zoeken voor de sloop van het bruggwachtershuisje. | Foto: WH (Foto: )

“Doe een beetje rustig aan met slopen”

Politiek - Het brugwachtershuisje bij de Leiderdorpsebrug, beter bekend als Stierenbrug, heeft zijn langste tijd gehad, als het aan het Leiderdorpse college van burgemeester en wethouders ligt.

Als onderdeel van een ingrijpende opknapbeurt van de brug zijn camera’s geplaatst zodat de bediening nu op afstand kan. Daarmee is de functie van het brugwachtershuisje verdwenen en heeft het college besloten dat het gesloopt moet worden. Niet iedereen in de raad is het daar mee eens. De VVD stelde bij monde van Niels Verwers tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering dat et huisje juist een beeldbepalend object voor Leiderdorp is”, en vindt slopen “zonde”. De VVD kreeg bijval van het CDA. Zij zien graag een nieuwe bestemming voor dit cultureel erfgoed: “Er is zelfs een stichting voor het behoud van brugwachtershuisjes. Wellicht hebben zij goede ideeën”, opperde Medea Hempen. Ook Olaf McDaniel van PvdA/GroenLinks riep het college op naar alternatieven te kijken. “Doe het rustig aan.” Het college ziet vooralsnog de meerwaarde van behoud niet in.”Het huisje heeft geen bijzondere status en geen functie meer en onderhoud kost geld”, stelde wethouder Vastenhoud. “We hebben ook geen goede ideeën wat er mee te doen.” Toch hield hij een slag om de arm: “We zijn in gesprek met partijen die er wèl wat in zien. Rust betrachten we sowieso. Voor de tweede helft van 2023 gaan we zeker niet slopen.”

Meer berichten