Bewoners krijgen op de infoavond uitleg over de herinrichting van hun wijk.
Bewoners krijgen op de infoavond uitleg over de herinrichting van hun wijk.

Meer gevarieerd groen in Oranjewijk

Algemeen

natuur - Er komen meer bomen, meer vierkante meters aan sierplantsoen en natuurvriendelijke oevers met maaipaden in de Oranjewijk en Doeskwartier-West. Dat blijkt uit het vorige week gepresenteerde Groenplan, een onderdeel  van het herinrichtingsontwerp voor de wijk.

Tekst en foto Nelleke Thissen

Met de bewoners van Oranjewijk en Doeskwartier-West wordt geregeld gesproken over de projectplannen voor de komende ingrijpende opknapbeurt van hun wijk. Het plan van aanpak van het groen is dinsdag 24 mei tijdens een bewonersbijeenkomst toegelicht. Getuige het aantal van 125 aanmeldingen blijkt dat het ‘groen’ leeft in de wijk. Verdeeld over drie sessies namen de bewoners kennis van de plannen. De wijk gaat binnenkort helemaal op de schop vanwege vervanging van de riolering, verlegging van kabels en leidingen en het gelijkertijd opknappen van de grotendeels rond 1960 gebouwde wijk.  

Slechte bomen
Doel van het gepresenteerde Groenplan is vervanging van in slechte staat verkerende bomen en beplanting, vergroting van de biodiversiteit en verhoging van de belevingswaarde van groen. Voor de opzet is allereerst bekeken (aan de hand van een bomen effect analyse) welke bomen en beplanting er slecht aan toe zijn en wat er aan groen moet verdwijnen als gevolg van de komende werkzaamheden in de wijk. Daarnaast vormde de oorspronkelijke wijkaanleg het uitgangspunt van het plan.  Ook is voortgeborduurd op het groen van het Leiderdorp van vroeger toen vooral iepen en linden het historische dorpsgezicht bepaalden. Volgens het plan blijven van de nu aanwezige 661 bomen er 432 staan, dus 229 moeten het veld ruimen. Maar 290 nieuwe komen er voor terug. Daarmee groeit het totaal aantal bomen in de wijk naar 722 (plus 61).  Enkele bestaande bosplantsoentjes zullen eveneens verdwijnen. Daarentegen neemt de oppervlakte aan sierplantsoen toe (van 8640 naar 9555 m2).  Verder krijgt de helft van de huidige grasgazonoppervlakte kruidenrijke gras en natuurvriendelijke oeverbeplanting waarin voor de doorgang maaipaden worden aangelegd.  

Zorgvuldige selectie
De nieuw aan te planten bomen worden zorgvuldig geselecteerd. Er wordt onder meer gekeken of ze resistent zijn tegen ziekten (bijvoorbeeld iepen), een verharde omgeving kunnen verdragen en geen overlast geven zoals druipen bij parkeerplekken. Ook wordt rekening gehouden met de diversiteit aan kleuren. Zo komen bijvoorbeeld voor de meidoorns in de Irenestraat kleurrijker bomen terug.  De projectorganisatie heeft benadrukt dat het groenplan is besproken met de afdeling groenonderhoud van de gemeente Leiderdorp. Dit naar aanleiding van zorgen van het publiek over het onderhoud van het nieuwe groen in hun wijk.  

Definitief ontwerp
Het ontwerpplan van de herinrichting van Oranjewijk en Doeskwartier-West is inmiddels definitief. Daarin komen geen wijzigingen meer. Wel kunnen wijkbewoners nog reageren op het op 24 mei gepresenteerde Groenplan. Het bij de infobijeenkomst aanwezige publiek heeft dit na afloop van de presentatie gedaan. De mogelijkheid om op het Groenplan te reageren bestaat tot 18 juni. Dat kan per email naar Francis Nauman omgevingsmanager bij de gemeente Leiderdorp, e-mail: f.nauman@leiderdorp.nl . Terugkoppeling gebeurt nog voor de zomervakantie. Het plan staat op de website van de gemeente www.Leiderdorp.nl.  Na de zomer neemt het College van Burgemeester en Wethouders een definitief besluit over het hele herinrichtingsplan. De uitvoering start in het eerste kwartaal 2023. De leidingen en kabels worden vanaf augustus 2022 verlegd en vernieuwd.  

Uit de krant