Marijke van Pernis (l.) en Elsbeth Veerhoek in de weggeefwinkel. Op de achtergrond zijn vrijwilligers bezig met het sorteren van spullen.
Marijke van Pernis (l.) en Elsbeth Veerhoek in de weggeefwinkel. Op de achtergrond zijn vrijwilligers bezig met het sorteren van spullen. Foto: Corrie van der Laan

Weggeefwinkel en ontmoetingscentrum in voormalige gemeentewerf gaat morgen open

Algemeen Maatschappelijk

“Pak wat je nodig hebt” staat in het Oekraïens op een krat vol zeep en shampoo. Aan de andere kant van de grote zaal in de oude gemeentewerf aan de Simon Smitweg in Leiderdorp staan tafels en rekken vol kleding. Om de hoek dozen vol speelgoed. Vrijwilligers zijn druk bezig tassen, zakken en dozen met nog meer gedoneerde goederen uit te pakken en te sorteren. 

Donderdagochtend 12 mei gaat hier de weggeefwinkel en ontmoetingsruimte voor Oekraïense vluchtelingen open. “Hiernaast hebben we een gezellige huiskamer ingericht met aangrenzend een speelkamertje voor kleine kinderen. Vluchtelingen kunnen elke dinsdag- en donderdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur een kop koffie komen drinken en elkaar ontmoeten. En dan meteen uit de weggeefwinkel de spullen meenemen die ze nodig hebben”, vertelt Marijke van Pernis, die samen met Elsbeth Veerhoek vanuit de Diaconie van de Protestantse Gemeente Leiderdorp de organisatie op zich heeft genomen. 

Het initiatief voor de weggeefwinkel was van Liesbeth van Amsterdam, een Leiderdorpse die jarenlang in Oekraïne heeft gewoond. Via haar contacten daar haalde ze een aantal vluchtelingen naar Leiderdorp. Ze deed via Facebook een oproep voor spullen waarop een overweldigende respons kwam. “Het groeide haar wat boven het hoofd en zij vroeg hulp aan welzijnsorganisatie Incluzio die weer bij ons aanklopte”, legt Van Pernis uit. 

Momenteel zijn er in Leiderdorp rond de vijftig Oekraïense vluchtelingen maar er worden er de komende tijd nog veel meer verwacht. De taken voor de opvang zijn helder verdeeld. Incluzio helpt waar het gaat om medische en psychosociale zorg, onderwijs voor kinderen, taallessen voor volwassenen en activiteiten als sport. De Diaconie houdt zich bezig met het afstemmen van vraag en aanbod van spullen die de vluchtelingen nodig hebben en zorgt voor een ontmoetingsplek. De gemeente is verantwoordelijk voor het regelen van huisvesting.

 

Opvang in Statenhof

De Oekraïense vluchtelingen die er nu zijn worden deels bij particulieren opgevangen en deels in het AC Hotel aan de Persant Snoepweg. In eerste instantie heeft Leiderdorp binnen de regio Hollands Midden tot taak gekregen om 67 Oekraïense vluchtelingen een plek te bieden. In de gemeenteraadsvergadering van eind maart zei burgemeester Laila Driessen al dat de gemeente inzet op ‘noodhuisvesting met perspectief’, dus geen crisisopvang met veldbedden in een sporthal maar locaties waar de vluchtelingen langere tijd in alle rust kunnen verblijven. 

Onlangs werd bekend dat de gemeente in gesprek is met de City Stone groep om een jaar lang appartementen te huren in gebouw Statenhof, dat momenteel verbouwd wordt tot wooncomplex voor studenten. Het zou gaan om 36 van de in totaal 206 appartementen die hier komen. Als alles volgens plan gaat, kunnen de vluchtelingen hier over een maand of twee terecht. 

Wie hulp wil bieden bij de opvang van vluchtelingen kan mailen naar Incluzio via vluchtelingenwerk@incluzio.nl, wie spullen wil doneren wordt gevraagd contact op te nemen via leiderdorphelptvluchtelingen@gmail.com. 

Tekst en foto: Corrie van der Laan

De toekomstige klanten worden uitgenodigd vooral mee te nemen wat ze nodig hebben.
Behalve de weggeefwinkel is er ook een gezellig ingerichte ontmoetingsruimte.

Uit de krant