De leerlingen van groep 7b van De Schakel met de egeltjes. Achter hen staat Joop van Huut, links juf Lenneke Scholtens en Judith Tonkens van de Alphense egelopvang.
De leerlingen van groep 7b van De Schakel met de egeltjes. Achter hen staat Joop van Huut, links juf Lenneke Scholtens en Judith Tonkens van de Alphense egelopvang. Foto: Nelleke Thissen

Drie egels krijgen nieuw thuis in schooltuinen

Algemeen Natuur onderwijs

De leerlingen van groep 7B van basisschool De Schakel hebben afgelopen winter drie egeltjes verzorgd. De beestjes waren zelf niet sterk genoeg om te overwinteren. Inmiddels zijn ze voldoende aangesterkt om in de natuur te worden uitgezet. Dat gebeurde op woensdag 20 april op het schooltuincomplex De Sterrekers in het Leiderdorpse park De Bloemerd. 

Door: Nelleke Thissen

Heel groep 7B was erbij. Op hun nieuwe stek voeden de egels zich onder meer met slakjes en insecten. Een biologische manier van ongediertebestrijding.

Het initiatief tot de klassikale opvang van de egels kwam van groep 7B leerling Koen Bakker. In hun eigen tuin heeft hij samen met zijn jongere broertje Ruben vorige winter ook al egeltjes verzorgd en in het voorjaar uitgezet in de schooltuinen. De diertjes kwamen bij de familie Bakker via de stichting Zorg voor Egels uit Alphen aan de Rijn. Deze helpt zieke, verzwakte en aangereden egels door ze na te hebben behandeld onder te brengen bij particulieren (tuinhouders).


Met de hele klas

Ook deze winter was de familie benaderd om weer egels op te vangen. Door een spreekbeurt die Koen over egels heeft gehouden werd dit keer zijn hele klas bij de verzorging betrokken. Alle klasgenoten en juf Lenneke Scholtes waren direct enthousiast om hieraan mee te doen. In groepjes van twee gingen de leerlingen wekelijks naar Koen’s huis om het hok van de egeltjes te verschonen, hen vers water te geven, te voeren en te wegen. Dit laatste is nodig, zo weten de kinderen. om de groei van de verzwakte beestjes in de gaten te houden. Hun inspanningen hebben het gewenste resultaat opgeleverd. De egeltjes zijn inmiddels sterk genoeg om in de natuur zelf hun kostje te vinden. 


Hun plekje gevonden

Op het schooltuincomplex huizen ze de eerste weken nog op een beschut plekje. Na verloop van tijd verruimen ze hun territorium. Joop van Huut, voorzitter van de Stichting Schooltuinen, vertelt dat de vorig jaar uitgezette egeltjes de eerste weken nog werden gezien. In mei en juni alleen nog hun uitwerpselen, daarna is niets meer van hen waargenomen. Ze moeten, denkt Van Huut, dus hun plekje in park De Bloemerd hebben gevonden.

Dat zal met de nu uitgezette egels opnieuw gebeuren, zo is de verwachting. Volgens Judith Tonkens van de Alphense egelopvang stichting hebben de drie diertjes een prima conditie. “De kinderen hebben ze uitstekend verzorgd en zo in de praktijk hun kennis over egels kunnen vergroten”, zegt ze tevreden.

Voorzitter Joop van Huut van de Stichting Schooltuinen Leiderdorp met een van de egeltjes

Uit de krant