Zoals gebruikelijk start Koningsdag met de aubade. Op deze foto uit 2019 was dat middenin de Hoofdstraat, dit jaar vindt de samenzang plaats in de tuin van de Dorpskerk.
Zoals gebruikelijk start Koningsdag met de aubade. Op deze foto uit 2019 was dat middenin de Hoofdstraat, dit jaar vindt de samenzang plaats in de tuin van de Dorpskerk. Foto: PR OVLeiderdorp

Feestelijk Koningsdagprogramma laat Leiderdorp bruisen

Algemeen Evenement

De Oranjevereniging Leiderdorp is blij dat zij met Koningsdag weer live Oranjeactiviteiten in het dorp kan aanbieden. “De voorbereidingstijd was wat korter dan anders, want nog niet zo lang geleden hoorden we dat dat weer mocht”, zegt voorzitter Hans Kruidenberg. “Maar ons programma is zeker niet minder feestelijk. Wat we met Koningsdag bieden, en ook de andere Oranjeactiviteiten zoals de herdenking op 4 mei, het Bevrijdingsfeest op 5 mei en de Taptoe op 8 mei, staat deze weken in onze advertenties in deze krant. Ook op onze website www.ovleiderdorp.nl is het programma te vinden.”


Aubade

Koningsdag (woensdag 27 april) start om 9.00 uur met de aubade op een nieuwe plek: de tuin van de Dorpskerk. Daar zingen vele Leiderdorpers de jarige koning Willem-Alexander en de gedecoreerden toe. “Voorafgaand daaraan zorgt show- en machingband Tamarco al voor een gezellige sfeer”, vervolgt Kruidenberg. “Al heeft Tamarco door coronaregels nog niet veel heeft mogen oefenen, toch zullen zij ons kunnen begeleiden bij het Wilhelmus en Lang zal hij leven. Andere aubadeliedjes zingen we mee met een band zodat we een beetje wijs kunnen houden, de teksten van de liedjes delen we ter plekke uit.”


Muziek van MOL

Vervolgens treden van 10.00 tot 10.45 uur leerlingen van de Stichting Muziekonderwijs Leiderdorp (MOL) op in de Dorpskerk. Het is inmiddels traditie dat heel Leiderdorp van hun muziek mag komen genieten en dat de jonge leerlingen de mogelijkheid krijgen om voor publiek op te treden. De entree is gratis, de deur staat voor iedereen open.


Vrijmarkt en spelletjes 

Van 10.00 tot 16.00 uur organiseren de ‘Vrienden van het Oude Dorp’ de vrijmarkt in het oude dorp. Daar zijn ook spelletjes te doen en kinderen kunnen genieten van diverse attracties.


Jeu de Boules 

De jeu de boulesvereniging ‘De Boulende Stier’ houdt ’s ochtends Open Huis aan de Van der Marckstraat. Wie mee wil spelen is welkom vanaf 10.30 uur. Om 13.30 uur is het Oranjetoernooi waarbij het spelsysteem mixte-mêlée gehanteerd wordt. Daarbij worden spelers door loting aan elkaar verbonden. Inschrijven daarvoor is om 13.00 uur.


Oranjegebak

Voor leden van de Oranjevereniging is er ook dit jaar van 22 april t/m 7 mei Oranjegebak tegen een aantrekkelijke prijs te koop bij Bakker van Maanen. De normale prijs voor een doosje met vier petits-fours is € 5,40, leden van de Oranjevereniging betalen, bij overhandiging van de kortingsbon, slechts € 2,75. Deze bon is afgedrukt op de nota ledencontributie Oranjevereniging die een dezer dagen wordt bezorgd.


Voorjaarsbakjes 

Dankzij gulle sponsoring van Ranzijn Leiderdorp mag de Oranjevereniging op 26 april bewoners van Leythenrode en de Ommedijk verrassen met een bakje vrolijk gekleurde voorjaarsplantjes.


Samenvatting op Unity TV

Unity TV maakt van Koningsdag een samenvatting van 45 minuten die zij om 19.00 uur op Koningsdag uitzenden. Deze samenvatting zenden zij daarna op het hele uur nogmaals uit, ook in het weekend zal dit nog een aantal keren het geval zijn. In die uitzending zijn ook de twee aubadeliedjes ‘Dikkertje Dap’ en ‘Ben vandaag zo vrolijk’ te zien en te horen die basisschool Willem de Zwijger opnam. Verder zijn opnames van Tamarco, de speech van de burgemeester, optredens van MOL en impressies van de andere Oranjeactiviteiten te zien.


Bevrijdingstaptoe 8 mei

Op zondagmiddag 8 mei organiseren Tamarco, RCL en de Oranjevereniging de Bevrijdingstaptoe in Leiderdorp. Op het terrein van RLC in sportpark De Bloemerd, spelen van 14.30 tot 17.00 uur 6 bands (Band of Liberation, Tamarco, Pasveerkorpsen, Rijnmondband, Jubal Dordrecht en Adest Musica. Kaarten (€ 5,00 in voorverkoop en € 7,50 bij entree) zijn te koop bij Tamarco, RCL, Danice Santhorst, Sport2000 of via tickets@tamarco.nl..


Lidmaatschap

Nog geen lid van de Oranjevereniging Leiderdorp? Voor slechts 5 euro per jaar per gezin draagt ook u bij aan een bruisend oranjeprogramma in Leiderdorp. Aanmelden kan via ‘Lid worden’ op de website www.ovleiderdorp.nl. 

Uit de krant