Wethouder Willem Joosten bij de ingang van de speelburcht.
Wethouder Willem Joosten bij de ingang van de speelburcht. Foto: Corrie van der Laan

Speelburcht Amaliaplein geopend

Algemeen

Leiderdorp heeft er een bijzondere speelplek bij. Wethouder Willem Joosten (VVD) opende dinsdagmiddag 19 april de nieuwe speelburcht bij de entree van sportcentrum De Does. Zijn allerlaatste klus als wethouder en één die hij met duidelijk plezier deed. “Het is ontzettend mooi geworden en ik hoop dat heel veel Leiderdorpers hier nog heel lang plezier van hebben.”

Het ontwerp van de speelburcht is gebaseerd op Huis ter Does, een van de vroegere Leiderdorpse kastelen. Het stond tot het begin van de 18-de eeuw op de plek waar nu boerderij Doeshof ligt, aan het begin van de Ruigekade. Het vloerplan van het kasteel is grofweg gevolgd in de muurtjes die een ‘ruïne’ vormen met verschillende kamers. Kinderen vanaf de peuterleeftijd tot een jaar of 10 kunnen hier lekker klimmen, klauteren, balanceren of zich verstoppen. Tussen en rondom de kasteelmuren zijn speeltoestellen geplaatst zoals een klimpaal en een schommelnest. Op de muren zijn plaatjes met OR-codes geschroefd die leiden naar informatie over de geschiedenis van Huis ter Does.

Eigenlijk was de speelburcht al in september vorig jaar zo goed als af maar het kostte wat tijd om dit bijzondere ontwerp door de inspectie te krijgen. “Een speelplek als dit komt niet uit een standaard catalogus, dat maakt het altijd wat lastiger”, zei de gemeentelijk projectleider Friedeke Drewes daarover. Door dat uitstel was het al te laat in het jaar om het gras rondom de speelburcht in te zaaien, zodat de opening uiteindelijk een half jaar vertraagd werd.


Project Amaliaplein

De speelburcht is het laatste onderdeel van het project Amaliaplein. Dat omvat verder de herinrichting van het plein zelf, de bouw van de Lidl met daarnaast twaalf eengezinswoningen en negen appartementen, de herinrichting van de Ericalaan en de reconstructie van de Simon Smitweg. Het plein, de Lidl en de woningen werden in 2020 opgeleverd, de Ericalaan was klaar in maart 2021 en de Simon Smitweg enkele weken geleden.


Trots

Joosten, die tijdens de gemeenteraadvergadering van dinsdagavond officieel afscheid nam, kijkt er met trots op terug. “Ik heb als wethouder het hele project mogen meemaken, van het nieuwe bestemmingsplan dat in 2018 werd goedgekeurd tot en met het laatste stukje van de uitvoering.”

Willem Joosten test de nestschommel.

Uit de krant