Logo leiderdorpsweekblad.nl
Overgangsconsulenten Esther Geel en Desiree Eikelenboom.
Overgangsconsulenten Esther Geel en Desiree Eikelenboom. (Foto: PR)
Gezondheidszorg

Aandacht voor overgangsklachten in Week van de Overgang

Overgangsconsulenten Desiree Eikelenboom en Esther Geel zijn vorig jaar een eigen praktijk begonnen, in respectievelijk Koudekerk aan den Rijn en Woubrugge. Eens per maand houden ze spreekuur in het Alrijne Ziekenhuis Leiden. In deze Week van de Overgang – van 11 tot en met 17 april – vragen ze extra aandacht voor de problematiek die gepaard kan gaan met de overgang:

“De overgang is een belangrijke fase in het leven van vrouwen tussen 40 en 60 jaar. Wij merken dat er weinig aandacht en informatie is voor deze vrouwen. Er heerst een taboe op overgangsklachten terwijl zo’n 80% van de vrouwen in deze periode klachten ervaart. Typische overgangsklachten zijn menstruatieveranderingen, opvliegers, nachtzweten en droge slijmvliezen. Klachten die er ook bij kunnen horen zijn slaapproblemen, vermoeidheid, verminderd zin in seks, stemmingswisselingen, gewichtstoename en spier- en gewrichtsklachten. Deze klachten kunnen al optreden terwijl je nog menstrueert, dus goed om je hier vroegtijdig op voor te bereiden.”

“De zorg voor vrouwen zit ons in het bloed. Als verpleegkundigen in het Alrijne ziekenhuis werken wij al jaren met vrouwen en hun specifieke problematiek. We adviseren vrouwen over de verschillende fases van de overgang, de werking van hormonen, hormoontherapie, voedingssupplementen en voeding en leefstijl. Iedere vrouw is uniek en tijdens een persoonlijk consult kijken we met de vrouw wat het beste bij haar past.”

“Voor werkgevers loont het de moeite om meer aandacht aan de overgang te besteden. Wist u dat 34 procent van het ziekteverzuim bij vrouwen tussen de 45 en 60 jaar toe valt te schrijven aan overgangsklachten? We kunnen aan werkgevers advies en informatie geven over de effecten hiervan op de werkvloer.”

Bent u geïnteresseerd, maak dan een afspraak met een van onderstaande praktijken. Voor een afspraak heeft u geen verwijzing van uw huisarts nodig.

Praktijk Fempathie, www.fempathie.nl
Koudekerk a/d Rijn
Tel: 06-18292115

Overgangspraktijk Oog voor Overgang, www.oogvoorovergang.nl
Woubrugge
Tel: 06-22441560

Meer berichten