Ook slalom rijden was onderdeel van de training.
Ook slalom rijden was onderdeel van de training. Foto: Corrie van der Laan

Doortraptraining om fit en veilig te blijven fietsen

Algemeen

Scherpe bochten draaien, een noodstop maken. Soms is het nodig tijdens het fietsen maar met name voor ouderen kan het best lastig zijn. Woensdagochtend 6 april testten zo’n twintig senioren tussen de 70 en 90 jaar hun fietsvaardigheid op een behendigheidscircuitje dat was uitgezet bij het clubgebouw van RCL.

Onder begeleiding reden ze een slalomparcours, rondden een uitgezette rotonde en pakten een smal paadje mee. Ook kregen ze tips om veilig op en af te stappen: eerst aan elke kant een been en dan pas op het zadel wippen. Voor een van de deelneemsters was het al snel helder: “Ik moet echt een lichtere fiets hebben met een makkelijkere instap.”

De behendigheidsproeve was onderdeel van een hele ochtend fietstraining. Georganiseerd door de gemeente Leiderdorp in het kader van het provinciale verkeersveiligheidsproject Doortrappen. Doel is om senioren te helpen zo lang mogelijk fit en veilig de fiets of e-bike te kunnen blijven gebruiken.

Naast de fysieke training kregen de deelnemers ook stukje verkeerstheorie, om hun kennis van de regels te updaten en op te frissen. Hun fietsen werden gecontroleerd en zelf konden ze desgewenst hun gehoor en zicht laten checken en even langs de fysiotherapeut.

De ochtend werd geopend door verkeerswethouder Willem Joosten. Hij benadrukte dat de gemeente volop bezig is om de fietspaden in Leiderdorp te verbeteren door de rode tegels te vervangen door betonnen Easypath® platen. De gratis Doorstappen-ochtend moet eraan bijdragen dat ook bejaarde Leiderdorpers nog heel lang van die comfortabele paden gebruik kunnen maken. 

Tekst: Corrie van der Laan

Uit de krant