Eric Filemon als burgemeester van der Werf.
Eric Filemon als burgemeester van der Werf. Foto: Archieffoto PR

Eric Filemon stopt met presentatie Minikoraal

Cultuur

Bijna dertig jaar lang kroop Leiderdorper Eric Filemon (72) in de aanloop naar 3 oktober in de huid van burgemeester Pieter van der Werf om de Minikoraal te presenteren.  Maar nu komt aan die traditie een einde. Filemon heeft besloten te stoppen met het leiden van dit bijzondere evenement waarvoor altijd zo’n 3.500 kinderen van de hoogste groepen van de basisscholen uit de Leidse regio samenkomen om met z’n allen te zingen.

Filemon woont sinds 1985 in Leiderdorp. Daar is hij onder meer bekend is als voormalig locatieleider van de Prins Willem-Alexanderschool waar hij in 2015 afscheid nam. Momenteel is hij lid van de gemeenteraad voor de Lokale Partij Leiderdorp. Maar zijn wortels liggen in Leiden, de stad waar hij geboren en getogen is. 

Hij was bijna drie decennia bestuurslid van de 3 October Vereeniging. In 1993, het jaar waarin de vereniging 100 jaar bestond, bedacht en initieerde hij de Minikoraal. De eerste editie was in de Groenoordhallen met negen basisscholen, 500 leerlingen, een pianist en een piano. Wat begon als een eenmalig evenement is inmiddels uitgegroeid tot een traditioneel onderdeel van de officiële viering. Sinds 2003 vindt het plaats op de Garenmarkt, met uitzondering van de afgelopen twee jaar toen werd uitgeweken naar het terrein van Sporting Trigon omdat er vanwege de coronamaatregelen geen publiek bij kon zijn.


Uit volle borst

Samen met Rens Heruer schreef Filemon muziek en teksten van vele Minikoraalliedjes die door de jaren heen door zo’n 57.000 kinderen zijn gezongen. Dankzij zijn jarenlange inzet kennen heel veel kinderen het verhaal van Leidens Ontzet als geen ander. Uit volle borst zingen zij het Geuzenlied, Pieter van der Werf, het Leidse Volkslied en het Wilhelmus mee. Het Minikoraal is al bijna 30 jaar een mooie traditie en voor veel Leidenaars de officieuze opening van de 3 oktoberfestiviteiten.

De Minikoraal zal de komende viering weer als vanouds met duizenden kinderen gevierd worden. Allerlei beroemde en beruchte personen uit de tijd van Leidens Ontzet zullen Koraalliedjes met de kinderen zingen. Filemon zal ze nog graag meezingen, maar dus niet meer vanaf het podium.

Uit de krant