Groep 7 van de Hobbit bij de geldboog die deze week voor de entree staat, met achter hen v.l.n.r. wethouder Rik van Woudenberg, beleidsmedewerker Roséanne Timmer-Aukes en juf Kinou. |
Groep 7 van de Hobbit bij de geldboog die deze week voor de entree staat, met achter hen v.l.n.r. wethouder Rik van Woudenberg, beleidsmedewerker Roséanne Timmer-Aukes en juf Kinou. | Foto: Corrie van der Laan

‘Vriendschap is niet te betalen’

Algemeen Onderwijs

Waar kies je voor: duizend euro of drie echt goede vrienden? Voor vrijwel de hele groep 7 van de Leiderdorpse basisschool De Hobbit was die vraag een makkie. De vrienden natuurlijk. Want, zoals één van de leerlingen zei: ‘Vriendschap is niet te betalen.”

De vraag was één van een hele serie die wethouder Rik van Woudenberg maandagochtend 28 maart voorlegde aan de groep. In het kader van de landelijke ‘Week van het geld’, van 28 maart tot en met 1 april, gaf hij een gastles over verstandig omgaan met geld. 

De Week van het geld is een initiatief van het platform ‘Wijzer in geldzaken’. Het idee is dat als je kinderen al jong leert om verantwoordelijk om te gaan met geld, ze daar de hele rest van hun leven van kunnen profiteren. Het begint ermee dat je bewust nadenkt over hoe en waaraan je je geld uitgeeft.

Koop je bijvoorbeeld elke week iets kleins van de zakgeld, of spaar je het op voor iets duurs dat je echt wil hebben? De Hobbit-kinderen bleken vooral spaarders te zijn. Ze potten het geld op voor bijvoorbeeld een air up of spelcomputer. En ze zijn verstandig genoeg om voor ze een dure aanschaf doen, te overleggen met hun ouders. Ook al om dat die vaak weten waar ze de beste deals kunnen krijgen. 

Uit de krant