Alle gelukkige ontvangers van een cheque van de 'Vrienden van de Sleutels'bij elkaar, met in het midden Henk Koster (grijsblauw pak) en Cees Zwanenburg (bruin pak).
Alle gelukkige ontvangers van een cheque van de 'Vrienden van de Sleutels'bij elkaar, met in het midden Henk Koster (grijsblauw pak) en Cees Zwanenburg (bruin pak). Foto: Cornelia Schöder

Stichting ‘Vrienden van De Sleutels’ stopt en deelt vette cheques uit

Algemeen Maatschappelijk

Vertegenwoordigers van dertien verenigingen en organisaties uit de regio beleefden vorige week vrijdag een vroeg sinterklaasfeest. Zij ontvingen allemaal een vette cheque van Stichting ‘Vrienden van De Sleutels’.

Door: Cees Mentink

De aanleiding voor deze gulle gift is eigenlijk wat triest. De in 2003 opgerichte stichting wordt opgeheven. “Er was nog geld over, een aanzienlijk bedrag”, aldus Cees Zwanenburg en Henk Koster, de initiatiefnemers van de stichting. “Het geld is bedoeld ter ondersteuning van activiteiten voor mensen met een lichamelijke of visuele beperking.” Cees en Henk zochten en vonden precies in de doelstelling passende projecten, die nu, met dank aan de stichting uitgevoerd kunnen worden.


Prachtige bedragen

Afgevaardigden van dertien verenigingen en organisaties waren afgelopen vrijdag vol spanning naar de sfeervolle kantine van de Leiderdorpse hockeyclub Alecto gekomen. Ze wisten dat ze een cheque zouden krijgen maar welk bedrag daarmee gemoeid was werd tot het laatste moment met succes geheim gehouden. Aaah’s en oooh’s klonken op toen bekend werd gemaakt dat iedereen maar liefst 2.000 euro zou ontvangen. Daar bleef het niet bij. Er zat meer in de pot: 46.000 euro. De vlotte rekenmeesters vragen dan: ‘Wat gebeurt er met de resterende 20.000 euro? Op die vraag hadden Zwanenburg en Koster gerekend. Hun antwoord: “Dat bedrag gaat naar GVS De Sleutels (de Leidse sportvereniging voor mensen met een beperking, red.). Het geld zal gebruikt worden om meer leden aan te trekken en het aantal sporten uit te breiden.” Stichting ‘Vrienden van De Sleutels’ kwam voort uit GSV De Sleutels. Kan het mooier om bij de opheffing de cirkel rond te maken? 


13 x blijdschap

Bestuursleden van Stichting Jespa Sportinstuif voor Gehandicapten, voetbalvereniging vv RCL, korfbalvereniging Velocitas, Fietsmaatjes LeidenLeiderdorp, hockeyclub Alecto, de Hart Trim Vereniging, Manege Moedig Voorwaarts, Oogvereniging ZH, de tandemclubs Leidse Politie, Hillegom en STAG Sassenheim, en de mondharmonica-orkesten Excelsior uit Leiden en Sassenheim glommen van plezier. Bedragen als deze worden bij uitzondering ontvangen. 

Cees Zwanenburg: “Henk Koster schreef in de afgelopen negentien jaar menige subsidiënt in wervelende brieven aan. De duizendjes vielen op de deurmat en werden door ons met zorg doorgeschoven naar verenigingen die weer uiteenlopende evenementen konden organiseren.” 

De stichting trad zo transparant mogelijk naar buiten. Elk jaar werden de binnengekomen en uitgaande bedragen gecontroleerd en door de accountant van een handtekening ter goedkeuring voorzien.


Twee redenen

Blijft er nog een vraag liggen: Waarom houdt de stichting op te bestaan? Ook daar zijn de mannen duidelijk over: “Er zijn meerdere redenen, twee daarvan: Wij worden ouder, ondanks intensieve zoektochten en indringende gesprekken konden wij geen nieuwe bestuursleden vinden.” En: “Er kwamen onvoldoende aanvragen voor projecten binnen. Vreemd? Jazeker, maar het is echt zo.” 


Actief

Het is niet zo dat Cees Zwanenburg en Henk Koster, voor wie het woord en de daad ‘verbinding’ lijkt te zijn uitgevonden, nu kennis gaan maken met het beruchte zwarte gat. Niets is minder waar. De mannen kunnen niet stil zitten, ze blijven op verschillende fronten actief, bestuurlijk en als organisatoren. Er staat een Singelparkwandeling op het programma, een dagje uit in de Residentie en in samenwerking met de politie, een week tandemfietsen in Noord-Brabant. Niet meer georganiseerd door de ‘Vrienden’, maar door de Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden en door de provinciale tak van deze vereniging. 


Cees Zwanenburg geeft de vertegenwoordigers van 13 clubs en organisaties het goede nieuws dat ze ieder een vette cheque krijgen. Links staat Henk Koster.

Uit de krant