Burgemeester Driessen geflankeerd door de twee gedecoreerden, links Joyce van Reijn en rechts Jeannette Hofman-Züter.
Burgemeester Driessen geflankeerd door de twee gedecoreerden, links Joyce van Reijn en rechts Jeannette Hofman-Züter. Foto: Corrie van der Laan

Lintjes voor ‘Golden Girls’

Algemeen

Twee van de zeven vertrekkende Leiderdorpse raadsleden werden woensdagavond 23 maart verrast met een Koninklijke onderscheiding. Joyce van Reijn (PvdA) en Jeannette Hofman-Züter (Groenlinks) zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Door: Corrie van der Laan

Burgemeester Laila Driessen had tijdens de speciale afscheidsraad een persoonlijk woord voor alle raadsleden die niet herkozen zijn in de nieuwe gemeenteraad. Ze bewaarde de ‘Golden Girls’, zoals zij ze noemde, tot het laatst.

Jeanette Hofman-Züter heeft er drie raadsperioden opzitten en was van 2014 tot 2018 fractievoorzitter van GroenLinks. De afgelopen jaren was ze plaatsvervangend raadsvoorzitter, voorzitter van het presidium en voorzitter van de werkgeverscommissie. Driessen roemde haar inzet voor bestuurlijke vernieuwing, communicatie en participatie. “U heeft er steeds naar gestreefd om de betrokkenheid van de inwoners bij het gemeentebestuur te vergroten.”

Joyce van Reijn is al jaren de nestor van de raad. Zij werd in 1998 voor het eerst gekozen als raadslid en heeft sindsdien continue deel uitgemaakt van de PvdA-fractie. Tussen 2016 en 2018 was ze fractievoorzitter. De laatste vier jaar richtte ze zich vooral op het sociaal domein maar in haar 24 jaren in de gemeenteraad heeft ze over talloze dossiers het woord gevoerd. Driessen memoreerde ook haar inzet in 2007 voor de realisatie van de Leiderdorpse natuurspeeltuin in De Bloemerd, een project dat ze samen deed met de toenmalige raadsleden Riny Vons (GroenLinks) en Jarno Volmer (CDA). “We nemen afscheid van u en daarmee nemen we ook afscheid van een schat aan ervaring en kennis”, aldus de burgemeester.


Behalve voor Van Reijn en Hofman-Züter was de raadsvergadering van woensdag ook de laatste voor Joey van Boxtel (D66), Geert Schipaanboord (ChristenUnie-SGP), Brigitte van Elburg (VVD), Huibrecht Bos (CDA) en Roeland Schmidt (PvdA). Waarbij aangetekend moet worden dat de kans groot is dat Schmidt alsnog terugkomt in de raad; het ziet ernaar uit dat de combinatie PvdA-GroenLinks een wethouder gaat leveren, waarvoor raadslid Bob Vastenhoud in de startblokken staat. Als dat doorgaat, neemt Schmidt de plek van Vastenhoud in.

Voor alle vertrekkende raadsleden waren er lovende woorden en bloemen. Bovendien had burgermeester Driessen een verrassing voor alle leden van de oude raad – dus ook de veertien die opnieuw gekozen zijn: ze kregen allemaal een insectenhotel cadeau.

Uit de krant