Voorzitter Roeland van Velzen van de Stichting Hospice de Mare en manager Nelly van der Does van het hospice bij gebouw Doesmeer, dat nu snel gesloopt zal worden.
Voorzitter Roeland van Velzen van de Stichting Hospice de Mare en manager Nelly van der Does van het hospice bij gebouw Doesmeer, dat nu snel gesloopt zal worden. Foto: Corrie van der Laan

Sloop gebouw Doesmeer moet deze week starten

Algemeen Maatschappelijk

Als alles goed gaat, wordt deze week gestart met de sloop van gebouw Doesmeer aan de Hoogmadeseweg in Leiderdorp. De vrijkomende plek is bestemd voor de nieuwbouw van Hospice de Mare. “We hopen komend najaar te kunnen gaan bouwen, eind 2023 zou het hospice dan klaar moeten zijn”, zegt voorzitter Roeland van Velzen van de Stichting Hospice de Mare.

Tekst en foto: Corrie van der Laan

Hospice de Mare, waar terminale patiënten zo comfortabel en prettig mogelijk de laatste periode van hun leven kunnen doorbrengen, is nu gevestigd in woonzorgcentrum Hofwijck in Oegstgeest maar is al jaren bezig met de verhuizing naar Leiderdorp. Een streven waarbij er veel hobbels op de weg waren en nog steeds zijn.

Aanvankelijk was het grootste probleem om een goede plek te vinden. Dat lukte in 2020. In december van dat jaar werd met de gemeente Leiderdorp een overeenkomst getekend voor de verkoop van gebouw Doesmeer en de grond. Toen was de hoop dat in de zomer van 2021 de bouw zou kunnen starten en dat het hospice medio 2022 de deuren in Leiderdorp zou kunnen openen. Immers, de bouwtekeningen lagen klaar en het begrote bedrag, een kleine 2 miljoen euro, was grotendeels in kas. Maar het liep anders. Van Velzen: “Je denkt dan ‘we hebben voldoende geld, we kunnen gaan bouwen’ en dan hup, gaan de bouwkosten omhoog.” 


Inzamelacties

Het goede nieuws is dat het ernaar uit ziet dat binnenkort de contracten met een aannemer getekend kunnen worden. Wel zal de stichting nog flink aan de bak moeten om extra geld binnen te halen. “We willen de komende tijd zeker nog een aantal acties organiseren”, vertelt manager Nelly van der Does van het hospice. “Al is ook dat niet eenvoudig; eerst zat corona in de weg en nu gaat vanzelfsprekend de aandacht uit naar de oorlog in Oekraïne.” Van Velzen heeft al iets in gedachten. “Wellicht gaan we symbolisch stenen voor het gebouw verkopen.”

Uit de krant