De LPL in feeststemming met middenbovenaan lijsttrekker Hugo Langenberg.
De LPL in feeststemming met middenbovenaan lijsttrekker Hugo Langenberg. Foto: Corrie van der Laan

LPL grote winnaar gemeenteraadsverkiezingen Leiderdorp

Algemeen Verkiezingen

De Lokale Partij Leiderdorp (LPL) is de grote winnaar geworden van de gemeenteraadsverkiezingen in Leiderdorp. De partij werd niet alleen net als vier jaar geleden de grootste in de gemeente maar steeg bovendien van 4 naar 6 zetels.

LPL-lijsttrekker en fractievoorzitter Hugo Langenberg was opgetogen. “De landelijke trend is positief voor lokale partijen dus ik had wel op vijf zetels gerekend. Maar dat het er zes zouden worden had ik niet verwacht. De kiezers hebben hun voorkeur uitgesproken voor een partij die het Leiderdorpse belang altijd voorop zet.”

De combinatie PvdA-GroenLinks kwam op vijf zetels uit, een zetel minder dan de fracties van PvdA en GroenLinks opgeteld hadden in de afgelopen raadsperiode. De VVD verloor ruim 2 procent aan stemmen maar blijft dankzij een restzetel toch op vier zetels staan. Het CDA, dat een half procent verloor, heeft dat geluk niet en gaat terug van drie naar twee zetels. D66 won ruim een half procent, wat net niet voldoende bleek voor zetelwinst; de democraten blijven steken op drie zetels. De ChristenUnie-SGP blijft met één zetel vertegenwoordigd in de Leiderdorpse gemeenteraad.

Deze cijfers zijn nog voorlopig maar het de kans is niet groot dat er nog iets verandert in de zetelverdeling.

Met deze uitslag verliest de huidige coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie-SGP haar meerderheid. De gesprekken voor de nieuwe coalitie, waarvoor de LPL het voortouw neemt, beginnen vandaag. Maar tijdens de openbare uitslagenavond in het gemeentehuis was al te beluisteren dat een coalitie met LPL, PvdA-GroenLinks en een derde partij voor de hand ligt. Waarbij het niet waarschijnlijk is dat de VVD die derde partij wordt.

De opkomst kwam in Leiderdorp uit op iets boven de 53 procent, wat lager is dan de bijna 60 procent van vier jaar geleden maar hoger dan het landelijk gemiddelde.

LPL lijsttrekker Hugo Langenberg tijdens zijn dankwoord. Rechts staat lijsttrekker Olaf McDaniel van de PvdA-GroenLinks.

Uit de krant