Wethouder Rik van Woudenberg plant de linde samen met kinderen van groep 3, 4, 5 en 6 van basisschool De Bron.
Wethouder Rik van Woudenberg plant de linde samen met kinderen van groep 3, 4, 5 en 6 van basisschool De Bron. Foto: Nelleke Thissen

Schoolplein De Bron verrijkt met bomen

Algemeen Natuur onderwijs

Op het gerenoveerde schoolplein van basisschool De Bron aan de Vronkenlaan in Leiderdorp staan drie nieuwe jonge bomen. De leerlingen van groep 3 t/m 6 mochten op dinsdagmiddag 8 maart ter gelegenheid van ‘boomfeestdag’ samen met wethouder Rik van Woudenberg de eerste planten.

Tekst en foto Nelleke Thissen

“Waarom zijn bomen zo belangrijk”, wilde wethouder Van Woudenberg (D66, onderwijs en infrastructuur) weten voordat hij met de leerlingen de schop de grond in stak. Ze geven zuurstof en voedsel, zijn goed voor de dieren en vogels en allerlei beestjes kunnen erin wonen en schuilen, zo somden de kinderen een aantal eigenschappen op. De wethouder vroeg hen erop te letten dat de bomen tijdens een droogteperiode voldoende water krijgen zodat ze volop kunnen groeien. “Straks kunnen jullie op het schoolplein onder de bladeren lekker in de schaduw met elkaar kletsen”, stelde hij hen in het vooruitzicht. Vanuit klimaatoogpunt zijn bomen van belang. Ze zorgen onder meer voor verkoeling, ook op schoolpleinen, zo stipte de wethouder aan. “Als gemeente willen we schoolpleinen qua infrastructuur een soort afspiegeling van de samenleving laten zijn. Bomen horen daarbij”.


Evenwicht

De drie nieuwe bomen zijn lindes (Tilia mongolica ‘Buda’), bomen die weinig water nodig hebben en bijen en vlinders aantrekken. Eigenschappen die prima passen in de opzet van het duurzaam vernieuwde schoolplein van De Bron. Behalve een fijne speelplek is ook een groenbelevingszone aangelegd en komt er nog een wilgentunnel en insektenhotel. “We hebben gezocht naar een evenwicht tussen natuur en spelen. We moeten er immers ook voor zorgen dat de kinderen op het schoolplein niet onder de modder komen te zitten”, legt teamleider Mathilde de Bonte uit. Bijzonder is dat onder het plein een waterberging zit verborgen die langzaam water af geeft, dus ook aan de nieuwe bomen.

De nationale jaarlijkse boomplantdag bood de school een mooie gelegenheid om samen met het Milieu Educatief Centrum (MEC) en de gemeente Leiderdorp de bomen te planten. Na afloop togen de leerlingen met Alison Bartlett van het MEC naar park De Houtkamp waar ze een bomenpad volgden, allerlei opdrachtjes uitvoerden en mooie dingen uit de natuur verzamelden. 

Vanwege corona is de landelijke boomfeestdag dit jaar verplaatst van 16 maart naar 16 november. Sommige scholen houden vast aan 16 maart, maar vanwege de gemeenteraadsverkiezingen heeft basisschool De Bron ervoor gekozen de boomfeestdag op 8 maart te houden.

Uit de krant