Samen fietsen kan weer. Hein en Els op de fiets langs de Dwarswatering. | Foto: Michael Kooren Photography
Samen fietsen kan weer. Hein en Els op de fiets langs de Dwarswatering. | Foto: Michael Kooren Photography Foto: michael kooren photography

‘Stap eens in de wereld van iemand met een amputatie’

Algemeen

Op oudejaarsdag 2018 werd het linkerbeen van Leiderdorper Hein van der Zande geamputeerd tot boven de knie. Er volgde een traject van revalideren, verwerken, leren omgaan met de nieuwe situatie, berusten in wat niet meer kan en vooral: ontdekken van wat er wèl kan. Van der Zande schrijft sinds januari 2020 over zijn ervaringen in een maandelijkse column op de website KorterMaarKrachtig van de landelijke vereniging voor mensen met een amputatie en/of aangeboren reductie van een ledemaat. De columns van de afgelopen twee jaar zijn gebundeld in het boekje ‘Belevenissen’ dat vorige week uitkwam.

Door: Corrie van der Laan

Van der Zande (71) is bepaald geen onbekende in Leiderdorp. Hij is oud-gemeenteraadslid voor GroenLinks en sinds een aantal jaar voorzitter van de Adviesraad Sociaal Domein. Hij weet hoe hij een pakkende column moet schrijven. Met name oudere Leiderdorpers zullen zich zijn politieke columns herinneren die in de jaren 90 van de vorige eeuw onder de naam ‘Grasprikken’ werden uitgezonden door Radio Leiderdorp. Daarin gaf hij ongezouten, maar altijd met een knipoog, zijn mening over het reilen en zeilen in de Leiderdorpse politiek.

De insteek van zijn column voor KorterMaarKrachtig is vanzelfsprekend totaal anders. De korte, persoonlijke verhalen zijn in eerste instantie bedoeld voor lotgenoten die er herkenning en wellicht tips en inspiratie uit kunnen halen. Maar ook voor niet-geamputeerden. “Stap eens in de wereld van iemand met een amputatie en kijk eens mee”, nodigt hij uit.


De enige oplossing

Dat Van der Zande een amputatie moest ondergaan was een uiteindelijk gevolg van een levensbedreigende sepsis in 1995. Deze sepsis veroorzaakte een ernstig defect in zijn linkerkuit. Na een operatie waarbij het aangetaste weefsel werd verwijderd en een lang ziekbed krabbelde hij weer op maar de operatiewond genas nooit helemaal. Een jaar of vijf geleden werden de klachten aan zijn been ernstiger. Een intensief behandeltraject werd ingezet maar had niet het gehoopte resultaat. Eind 2018 besloot Van der Zande na veel overleg met zijn behandelaars en zijn partner Els van Wissen tot amputatie. “De beste, of eigenlijk de enige, oplossing”, zo kijkt hij terug in ’Belevenissen’.


Optimisme

Het is niet niks om een been te moeten missen. “Af en toe heb ik de pest in”, zegt Van der Zande eerlijk. Toch ademen zijn columns vooral optimisme, doorzettingskracht en humor. De eerste schreef hij na zijn kennismaking met zitskiën, tijdens een wintersportvakantie met de Vereniging van Gehandicapte Wintersporters (VGW). “Mijn eerste echte ervaring van wat je allemaal nog kunt na een beenamputatie”, zo schrijft hij.


Hordes

In de loop van de tijd gaan er steeds meer deuren open. Vergeleken met de laatste jaren mèt linkerbeen waarin hij steeds meer ging kwakkelen, kan er nu juist méér. Zeker nu hij een prothese met computergestuurde knie heeft, die hem veel mobieler maakt. Wat niet wegneemt dat er dagelijks hordes te nemen zijn, problemen te overwinnen. “Je kan niet spontaan zomaar ergens heen gaan”, geeft Van der Zande als voorbeeld. “Willen we naar een museum, dan moet ik eerst uitzoeken of we zo dichtbij kunnen parkeren dat ik de afstand kan lopen. En hoe toegankelijk de expositie is voor een gehandicapte. En als we naar buiten gaan - we fietsen weer samen dankzij mijn ligfiets - moet ik altijd het weer goed in de gaten houden; mijn knie mag absoluut niet nat worden.”


Kamperen

Nog een voorbeeld: kamperen. “We zijn altijd fanatieke kampeerders geweest. Met een tent lukt dat niet meer dus hebben we een caravan aangeschaft. Maar ook daarmee moet ik vooraf nagaan of de toiletgebouwen rolstoeltoegankelijk zijn zodat ik gebruik kan maken van de douches. Zorgeloos rondzwerven, zoals we vroeger deden, is er niet bij.” Al werkt hij ook daarvoor aan een oplossing. “We kijken of we een douche kunnen laten inbouwen in de caravan, dat geeft weer een stukje meer vrijheid.”

‘Belevenissen’ is gedrukt in een oplage van 1.800 stuks. Dankzij sponsoren kan het kosteloos verspreid worden onder alle leden van KorterMaarKrachtig. Ook zal het gratis verkrijgbaar zijn bij instrumentmakers, ziekenhuizen, fysiopraktijken en revalidatiecentra. Wie graag een exemplaar wil lezen kan contact opnemen met Hein van der Zande via hvdzande@hotmail.com.


Nieuwe freesmachine voor de schooltuinen

voorbereidingen n De vrijwilligers van de Leiderdorpse schooltuinen konden vrijdag 4 maart oefenen met een gloednieuwe freesmachine. Die was mooi op tijd geleverd om de grond zaaiklaar te maken.   

De vrijwilligers zijn sinds half januari al volop bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. Eerst werden de zes grote tuinvakken met kantenstekers op maat gemaakt. Daarna is het goed gecomposteerde tuinafval over het complex verspreid en een laag natuurmest aangebracht. Vervolgens moet het gehele complex worden gefreesd. De Stichting Schooltuinen heeft een nieuwe freesmachine moeten aanschaffen omdat de oude aan vervanging toe was.

Vrijdag 4 maart werd door de leverancier, Ton Hillebrand, aan een aantal vrijwilligers de werking van de machine uitgelegd. Met deze freesmachine is een veel beter resultaat te behalen.

Vrijwilligers gezocht

Het schooltuinseizoen start op 28 maart. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom. Kom gerust op woensdagmorgen even langs om te kijken of het werken op de schooltuinen iets voor u is. Meer informatie: Joop van Huut. tel. 06-44752723.

Uit de krant