Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Links: Aad Vons, Leen van Reijn, Kok Vons, John van der Holst en Ben Kohler (v.l.n.r.) bij de Magirus Deutz Mercur 120F.&nbsp;</p>

Links: Aad Vons, Leen van Reijn, Kok Vons, John van der Holst en Ben Kohler (v.l.n.r.) bij de Magirus Deutz Mercur 120F. 

(Foto: Corrie van der Laan)

Oud-brandweermannen zoeken onderdak voor oldtimer en historisch brandweermaterieel

Elke donderdagochtend zijn ze in de brandweerkazerne aan de Simon Smitweg om te werken aan de Magirus Deutz Mercur 120 F, de ruim zestig jaar oude brandweerwagen die tot 1990 in gebruik was bij Leiderdorpse brandweer. Plaatwerk vernieuwen, deurtjes schuren en verven, de pomp reviseren, er is altijd wel wat te doen. Oud-brandweermannen Aad en Kok Vons, John van der Holst, Leen van Reijn en Ben Kohler doen het met liefde. Maar de vraag is hoe lang nog. 

Door: Corrie van der Laan

Als de brandweer eind dit jaar verhuist naar de nieuwe kazerne in Leiden, raakt de oude autospuit dakloos. In de kazerne aan Schipholweg is geen stallingsplek voor dit museumstuk. De zoektocht voor een alternatieve plek heeft nog niets opgeleverd. Het begint nu toch wel spannend te worden, zegt Kok Vons. “31 december moeten we hier uit. Als de auto dan op straat komt te staan, is hij binnen twee jaar weg.”

Toen de Magirus Deutz met pensioen ging, werd hij gekocht door een oud brandweerman en kon zo behouden blijven voor het Leiderdorpse brandweerkorps. Met subsidie van de Stichting Historisch Brandweer Materieel wordt de oldtimer in conditie gehouden. Leiderdorpers kunnen hem regelmatig zien rijden bij evenementen als de intocht van Sinterklaas en de Brandweerdagen, maar de auto wordt ook wel ingezet bij bruiloften en begrafenissen.


Mini-museum

Het is al jaren bekend dat de Leiderdorpse brandweerkazerne gaat verdwijnen en dat er dus nieuw onderdak voor de Magirus Deutz zou moeten komen. En niet alleen voor de oude brandweerwagen; in de kazerne is sinds jaar en dag ook een mini-brandweermuseum gevestigd met kleding, historische motorspuiten, een antieke handspuit, een verzameling oude helmen, communicatiemiddelen uit vroegere tijden en ander materieel dat de Leiderdorpse brandweer in de 125 jaar van haar bestaan gebruikt heeft.

Een tijd lang was er de hoop dat het naast de kazerne gelegen gebouw van de gemeentewerf uitkomst zou brengen. Dat staat al een aantal jaar leeg. Oud-commandant Aad Vons: “Het idee was dat onder meer het Leiderdorps Museum daar een plek zou krijgen. Het brandweermuseum zou daar dan perfect bij passen. Maar jammer genoeg het bleek te duur om het gebouw aan te passen voor de nieuwe functie.” Het Leiderdorps Museum kreeg een plek in basisschool De Bron, waar voor het brandweermuseum geen plek is. Laat staan voor de autospuit.


Tips gevraagd

De tijd begint te dringen. Over een kleine 10 maanden moet de brandweerkazerne leeg zijn. Aad Vons: “We hebben uitgebreid overleg met de gemeente gehad die wel meedenkt maar ook nog geen oplossing heeft kunnen vinden. Nu vragen we hulp aan alle Leiderdorpers: wie heeft een plek voor de Magirus Deutz en ons brandweermuseum?” Al met al is een ruimte nodig van minimaal 50 vierkante meter vloeroppervlakte en hoog genoeg voor de autospuit. “Bij voorkeur in ons eigen dorp”, benadrukt Kok Vons, “Want dit is toch een stukje geschiedenis van Leiderdorp.”

Wie een tip heeft kan mailen naar Aad Vons via vons@tiscali.nl.

Meer berichten