Logo leiderdorpsweekblad.nl
Herman Guis (links) en Thomas Stolker achter één van de schaakborden die Guis doneerde aan Clubhuis de Derde helft.
Herman Guis (links) en Thomas Stolker achter één van de schaakborden die Guis doneerde aan Clubhuis de Derde helft. (Foto: Corrie van der Laan)
Maatschappelijk

Vijf schaakborden voor Clubhuis De Derde Helft

Bezoekers van het Leiderdorpse Clubhuis de Derde Helft kunnen nu ook de hersens trainen met een spelletje schaak. Herman Guis van de voormalige informele schaakclub De Hoeksteen overhandigde woensdag 23 februari in de kantine van RCL vijf schaakborden met stukken aan Thomas Stolker van het Clubhuis.

Door: Corrie van der Laan

De reden dat de schaakborden van eigenaar wisselden is eigenlijk triest, vertelde Guis: de schaakclub is na dertig jaar ter ziele. Het begon in de jaren negentig met een groepje enthousiaste schakers die elke week samenkwamen in het toenmalige seniorencomplex Brittenstein. Toen dat in 2012 werd gesloopt, verhuisde de club naar wijkkamer De Hoeksteen in de Houtschans. De afgelopen jaren werd de schaakclub steeds kleiner door natuurlijk verloop. De twee coronajaren betekenden de genadeklap.

Guis bewaarde de schaakborden van de club bij hem thuis en besloot ze een goede bestemming te geven. Die vond hij in Clubhuis de Derde Helft. Het was woensdag voor hem de eerste keer dat hij bij een inloopochtend van het Clubhuis kwam, maar waarschijnlijk niet de laatste. “Als hier schakers komen, wil ik graag tegen ze spelen.”

Meer berichten