Eef van Meerten met een uit het nest gevallen tortelduif. | Archieffoto: J.P. Kranenburg
Eef van Meerten met een uit het nest gevallen tortelduif. | Archieffoto: J.P. Kranenburg

Dierenambulance had het druk vorig jaar

Algemeen

De Dierenambulance constateerde een aanzienlijke groei van het aantal ritten en opgenomen wilde dieren in 2021.

“Een verklaring voor de wederom sterke toename van het aantal wilde dieren, die wij het afgelopen jaar hebben opgenomen, hebben wij niet”, geeft coördinator Eef van Meerten van het vogelasiel aan.
In vergelijking tot 2020 nam het aantal opgenomen wilde dieren met meer dan 10% toe van 3.443 tot 3.799 . “Bij onze collega’s van De Wulp in Den Haag bijvoorbeeld is sprake van een lichte afname.
Een groot deel van de dieren, die wij opnemen wordt opgehaald door onze ambulancemedewerkers, maar steeds meer particulieren komen dieren, die hulp nodig hebben, zelf brengen. Men weet ons inmiddels op onze locatie aan de Draadbaan 14 in Leiderdorp goed te vinden. Ten opzichte van 2019 bedraagt de groei van opgenomen wilde dieren meer dan 36%. Het merendeel daarvan zijn vogels. Ook bij het aantal ritten dat wij met onze ambulances uitvoerden was sprake van een aanzienlijke groei. Dat aantal groeide van 4.466 naar 4.966. Hiervan hadden 1.250 betrekking op vervoer van huisdieren en 3.436 op vervoer van wilde dieren”, gaat Van Meerten verder. Zo werden in Leiderdorp ruim 100 ritten t.b.v huisdieren en 426 ritten aangaande wilde dieren uitgevoerd. Leiden spande de kroon met in totaal 1572 ritten, waarvan het merendeel (1132) voor wilde dieren. Naar Lisse ging de Dierenambulance het minst: 25 ritten in totaal. “Daarnaast werden 280 andere ritten uitgevoerd, met name om wilde dieren, die wij niet zelf mogen verzorgen, zoals egels, hazen, vleermuizen en reptielen, naar opvang elders te brengen. Vooral naar Den Haag, Delft en Zoetermeer. Al deze werkzaamheden werden verricht door meer dan 100 vrijwilligers en drie betaalde coördinatoren.”

Uit de krant