De voormalige Levensstroomkerk op de hoek van de Simon Smitweg en de Elisabethhof in Leiderdorp.
De voormalige Levensstroomkerk op de hoek van de Simon Smitweg en de Elisabethhof in Leiderdorp. Foto: Corrie van der Laan

Wonen, zorg en een grand café op locatie Levensstroomkerk

Algemeen bouwplannen

Er zijn plannen voor zorgeenheden, woningen, een grand café, een zorgfunctie en een parkeervoorziening op de locatie van de voormalige Levensstroomkerk in Leiderdorp.

Tekst en foto: Corrie van der Laan

Het gebouw aan de Elisabethhof 5 is gekocht door aanneem- en ontwikkelingsbedrijf Gebroeders Blokland uit Hardinxveld. Dat heeft een conceptplan voor de locatie gepresenteerd aan de gemeente, die daar positief tegenover staat.

Levensstroom Gemeente

De Levensstroomkerk is gebouwd door de Levensstroom Gemeente die begin jaren negentig in Leiderdorp werd gesticht door het echtpaar Jan en Herma Zijlstra. Het kerkgemeenschap was vooral bekend van de zeer druk bezochte reddings- en genezingsdiensten. Aanvankelijk was de kerk gevestigd in een groot pand aan de Touwbaan op bedrijventerrein De Baanderij maar dat werd al snel te klein. Eind 2006 kon verhuisd worden naar het gloednieuw en imposante gebouw aan de Elisabethhof dat plek biedt aan 1.450 mensen. Zijlstra was tot 2010 voorganger. Daarna bleef hij als evangelist verbonden aan de kerk tot hij in mei 2013 na een bestuurlijk conflict gedwongen werd de Levensstroom – inmiddels omgedoopt tot Power City Church - te verlaten. Door afsplitsingen en een teruglopend aantal gemeenteleden werd het kerkgebouw te groot en te duur. Daarom besloot het bestuur van de Power City Church enkele jaren geleden tot verkoop.

Nota van Uitgangspunten

De gemeente Leiderdorp heeft in het tweede kwartaal van 2021 al de eerste gesprekken gehad met Gebroeders Blokland, GVO Ontwikkeling en Van Egmond Architecten over hun plannen met het gebouw, zo meldt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Die zijn nog in een pril stadium, benadrukken B en W; er zijn nog geen overeenkomsten met beleggers of afnemers.

Wel is nu is afgesproken is dat de gemeente op kosten van de projectontwikkelaar een Nota van Uitgangspunten opstelt waarin de belangrijkste randvoorwaarden en wensen voor de herontwikkeling van de locatie worden vastgelegd. Omwonenden en andere belanghebbenden in de directe omgeving zullen daarbij betrokken worden. De nota zal ter goedkeuring aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

Achter het net

De kerk GODcentre Voorschoten, geleid door Arno van der Knaap die vroeger deel uitmaakte van de Levenstroom en nauw betrokken was bij de bouw van de Levensstoomkerk, had het gebouw ook graag willen kopen en was daar zelfs een crowdfunding voor gestart. Maar vist nu toch achter het net.

Uit de krant