Afbeelding

In de bijstand?

Algemeen Beppen bij een bakkie

Het minimumloon gaat omhoog, dat is goed nieuws voor hen die dat betreft. Gegund. Verder staat er iets heel vervelends te gebeuren. Steeds steeg de AOW mee met het minimumloon, koppeling heet dat. Als het aan de regering (VVD, D66, CDA, ChristenUnie) ligt komt daar een einde aan. 

De reden? Voor ouderen is die stijging niet nodig, ze hebben meestal nog een appeltje voor de dorst of een pensioen(tje). Rare gedachte, die bewering stoelt bijna nergens op. AOW’ers hebben ook te maken met de prijsverhogingen die aan de orde van de dag zijn. Prijzen van alledaagse producten zijn tussen de zes en zeven procent gestegen, het einde is nog niet in zicht. 

Een paar voorbeelden: De prijs voor een liter bier is bijna twee keer toegenomen; de prijzen voor aardappelen, groenten en fruit zijn met vijf procent gestegen. Maar ook koffie, eieren, zuivel- en boterproducten. De energiekosten gaan door het plafond. 

Het ontkoppelen van de AOW en het minimumloon moet dus direct van tafel, vinden ouderenbonden en enkele politieke partijen. Ouderen demonstreren niet. Dat is jammer. Ze zouden massaal naar Den Haag moeten optrekken en daar hun ongenoegen kenbaar maken. 

Zolang het doel niet is bereikt, is het raadzaam op de kleintjes te letten. Koop huismerken in de supermarkten, die zijn goedkoper. Je moet er wel voor door de knieën, ze staan niet op ooghoogte, maar helemaal onderaan. Geeft dat problemen? Vraag iemand je even te helpen. Let op: ook de huismerken van de supermarkten verschillen in prijs, soms wel tien procent. Het is dus de moeite waard de folders van de supers met elkaar te vergelijken. Het kost meer tijd, maar door naar meerdere supermarkten te gaan, ben je goedkoper uit. Ook is het aan te raden op de markt te kopen. Nog twee tips: maak een boodschappenlijstje en neem contant geld mee, want dan heb je echt een limiet.

Wanneer het Kabinet zijn zin krijgt, belanden veel mensen in de bijstand.

Uit de krant