Logo leiderdorpsweekblad.nl
Foto: Corrie van der Laan
Verkiezingen

Eerste stelling in de rubriek ‘Op weg naar de verkiezingen’: Er valt niet veel te kiezen in Leiderdorp

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart legt het Leiderdorps Weekblad de zes partijen die in Leiderdorp meedoen elke week een stelling voor. In de krant van woensdag 2 februari verscheen de eerste: 

Er valt niet veel te kiezen in Leiderdorp

Toelichting op de stelling: Bij een vluchtige blik op de verkiezingsprogramma’s van de zes in Leiderdorp deelnemende partijen vallen de overeenkomsten meer op dan de verschillen. Het roept de vraag op: maakt het eigenlijk uit welk hokje je op 16 maart in het stemlokaal aankruist?

Hieronder de antwoorden: 


Medea Hempen, lijsttrekker CDA:

ONEENS

Er valt zeker wat te kiezen. Het CDA is de enige partij die ertegen is dat de gemeente gaat bijhouden hoeveel afval u weggooit.Verder is het CDA een betrouwbare partij. Wij vinden al jaren dat Leiderdorp een zelfstandige gemeente moet blijven. In tegenstelling tot de meeste andere partijen blijven wij hierin standvastig. Wij gaan niet bij de volgende verkiezingen opeens vóór een fusie pleiten. Daar waren we tegen, zijn we tegen en blijven we tegen. En ook als het gaat over onze polders is het CDA betrouwbaar en standvastig: die blijven groen.


Martine Breedveld, lijsttrekker VVD:

ONEENS

Over de grote uitdagingen bestaat eensgezindheid, dat maakt het des te relevanter aan wie je de uitvoering overlaat. Onze fractie en wethouder zijn écht thuis in Leiderdorp en weten van aanpakken. Niet alleen maar woorden, maar juist daden! Dik 2000 woningen erbij de komende jaren. Zorgen dat ons dorp goed bereikbaar blijft. Zoveel mogelijk ruimte voor ondernemers en ondernemende inwoners. Werk maken van de energietransitie, maar niet ten koste van ons groen en de portemonnee van onze inwoners, dus geen windmolens in de Munnikenpolder en alleen verantwoord van het gas af. Geen geld uitgeven dat er niet is en lokale belastingen zo laag mogelijk houden. En natuurlijk bijdragen aan een bloeiend en bruisend dorp. Dat is de VVD!


Arie Janssen, lijsttrekker ChristenUnie-SGP :

ONEENS

Hoe je ook tegen politiek aankijkt het is een voorrecht dat we op 16 maart mogen stemmen! En valt er wat te kiezen? Jazeker! Onze kandidatenlijst bestaat bevat 20 namen waarvan u er ongetwijfeld één of meerdere (her)kent. Onze oudste kandidaat, Gerrit Anker, komt u tegen in de Ommedijk en één van onze jongere kandidaten, Ben Tax, kunt u zomaar ergens achter de kinderwagen aantreffen. Uiteraard hebben we ook een mooie mix van vrouwen en mannen en zijn de ChristenUnie en SGP leden goed verdeeld. Kortom, genoeg te kiezen op onze lijst!

Politiek gaat uiteraard niet alleen over de poppetjes. Al onze kandidaten proberen in het dagelijkse leven handen en voeten geven aan het geloof in God. Dat is wat onze partijen verbindt en daarom staan wij samen voor een duidelijk christelijk geluid in Leiderdorp!


Bos Vastenhoud, nummer 2 op de PvdA-GroenLinks 

ONEENS

Toelichting: Hoewel de programma’s overeenkomsten vertonen, zijn de partijen echt voldoende verschillend. Als het gaat om het belang van de energietransitie, of van groen. Als het gaat om hoeveel sociale en betaalbare woningenbouw er nodig is en of de gemeente moet ingrijpen als de markt dat levert. Als het gaat om financiën van de gemeente (is bij tekorten alleen bezuinigen een optie, of is aanpassing van de ozb bespreekbaar). Hoe ver moet een gemeente gaan bij armoedebestrijding, of het voorkomen en opkopen van schulden?

Als je naar deze aspecten kijkt zijn er wel degelijk verschillen. PvdA-GroenLinks is dan de partij die kiest voor echt duurzaam, echt groen en echt eerlijk. Steunt u ons daarbij?!


Hugo Langenberg, lijsttrekker Lokale Partij Leiderdorp

ONEENS

LPL onderscheidt zich al jaren door consequent te kiezen voor het belang van Leiderdorpers, boven dat van andere gemeenten. LPL was, is en blijft voor een zelfstandig Leiderdorp. Samenwerking op uitvoerend niveau, beleid maken we zelf!


Jeroen Hendriks, lijsttrekker D66 

ONEENS

Natuurlijk valt er wat te kiezen! Als het gaat om duurzaamheid, om groen, natuur en bomen, om energie en klimaat. Of als het gaat om woningen voor jong en oud of het beste onderwijs. Of een gezond huishoudboekje. Voor de beste ideeën moet u bij D66 zijn. 

Maar er valt ook wat te kiezen als het om de mensen gaat. Aan wie wilt u ‘het stuur van ons dorp’ geven? De afgelopen 2 jaar heeft D66 in het college bijzonder veel daadkracht laten zien: we maken niet allen de beste plannen, we voeren die plannen ook gewoon uit. Voorbeelden? Vorige week nog is Leiderdorp uitgeroepen tot duurzaamste gemeente van Nederland! Het D66-idee om van de Baanderij een woon-werkgebied te maken komt eindelijk op gang. Nog nooit zijn er zo veel bomen geplant als in de afgelopen 2 jaar. Kies dus D66!

Meer berichten