Nathalie Beekman doet de bewegingen voor, op de achtergrond de enthousiaste deelnemers van de Klaprooskamp.
Nathalie Beekman doet de bewegingen voor, op de achtergrond de enthousiaste deelnemers van de Klaprooskamp. Foto: Corrie van der Laan

Eindelijk weer BalkonBewegen

Algemeen

“Ja, we hebben het echt wel gemist.” Vijf bewoners van benedenwoningen aan de Klaprooskamp in Leiderdorp doen woensdagochtend 2 februari voor het eerst sinds twee maanden weer enthousiast mee met een halfuurtje BalkonBewegen op muziek onder leiding van fitnesscoach Nathalie Beekman. Gewoon op de stoep voor hun eigen voordeur. Het is behoorlijk fris maar daar hebben ze geen last van. “Welnee, als je maar beweegt.”

Door: Corrie van der Laan

Op de balkons van Huis ter Does staan nog eens zeven bewoners die ook nauwgezet de aanwijzingen van Beekman volgen. Rekken en strekken, balans- en spierversterkende oefeningen, het komt allemaal voorbij.


Coronaproof

Het BalkonBewegen werd in het vroege voorjaar van 2020 opgezet door commissie Clubhuis De Derde Helft, een vrijwilligersgroep die sinds eind 2019 activiteitenochtenden voor 55-plussers organiseert bij voetbalclub RCL en hockeyclub Alecto. Toen dat tijdens de eerste lockdown niet meer kon, bedacht de commissie het BalkonBewegen als coronaproof alternatief. Het was een razend succes, dat landelijk navolging vond.

Aanvankelijk was het idee dat het BalkonBewegen zou stoppen na de lockdown, maar het bleek zo populair dat de wekelijkse lesjes op vier locaties met seniorenwoningen in Leiderdorp werden voorgezet, ook in de periodes zonder lockdown. Want de deelnemers genoten niet alleen van het bewegen maar ook van het burencontact dat door de beweeghalfuurtjes tot stand kwam.


Geen geld

Toch moest het Clubhuis in november 2021 de stekker uit deze activiteit trekken. Het probleem was de financiering. Om de drempel zo laag mogelijk te houden is het BalkonBewegen gratis voor de deelnemers. Maar er zijn natuurlijk wel kosten aan verbonden voor de organisatie. Niet veel, slechts 90 euro per week voor alle vier de locaties, maar toch was de pot met subsidiegelden eind vorig jaar helemaal leeg. 


Gulle gever

Op 24 november was de laatste les en daarmee leek het einde verhaal. Tot nog geen week later een gulle Leiderdorper – die anoniem wil blijven – zich meldde met het aanbod om de kosten voor het BalkonBewegen voor een heel jaar op zich te nemen. Dat jaar ging vandaag in, tot grote vreugde van de senioren die al vanaf de eerste keer trouw meedoen.


‘Altijd weer lekker’

Aan de Klaprooskamp hebben ze er duidelijk weer zin in. “Nathalie Beekman doet het ook zo leuk”, prijst een van de bewoonsters. “Zelfs op dagen dat je eigenlijk niet zo’n zin hebt kom je naar buiten, gewoon voor haar. En als je eenmaal bezig bent, is het altijd weer lekker.”


Uitbreiden

Rob van der Groen, coördinator van het BalkonBewegen bij Clubhuis De Derde Helft, is best tevreden met de opkomst op deze kille ochtend. Hij is hard bezig om nog meer sponsoren te vinden. “We zouden graag uitbreiden naar andere locaties in Leiderdorp. We weten dat de behoefte er is, nu het geld nog.”


Ook op zeven balkons van Huis ter Does wordt vrolijk meegegymt.

Uit de krant