Een (Vlaamse) gaai probeert pelpinda's te verschalken.
Een (Vlaamse) gaai probeert pelpinda's te verschalken. Foto: Ada van der Aar

De vogels gevlogen

Algemeen Leiderdorp Natuurlijk

ZES ACTIEVE GIDSEN VAN NATUURORGANISATIE IVN VOLGEN HET PLANTEN- EN DIERENLEVEN IN LEIDERDORP. OM DE WEEK SCHRIJVEN ZIJ IN DEZE RUBRIEK OVER HUN BEVINDINGEN.

Het is het weekend van de Nationale Tuinvogeltelling en ik wil graag meedoen. Deze telling wordt sinds 2001 georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland en is het grootste citizen science project van Nederland.

Ik heb maar een klein tuintje, maar wel vogelvriendelijk ingericht. Groene hagen, struiken met bessen, rommelplekjes, een drink/badderschaal met water en als topper een sierappelboom. De kleine appeltjes zijn vooral een grote trekker voor de merels en de halsbandparkieten. De hele winter hebben ze er plezier van. Ik heb flink uitgepakt met vogelpindakaas (die meestal door de muizen wordt opgegeten), pinda’s, zonnebloempitten, vetbollen en rozijntjes. Laat ze maar komen die vogels…

Dagelijks zijn ze er: twee koolmezen, twee pimpelmezen, een roodborst, een mooie zwarte merel, twee tortelduiven, en af en toe ruziemakende eksters en een paar halsbandparkieten. Zij plukken een klein appeltje, houden hem koket vast met een pootje, nemen een hapje, laten hem vallen en beginnen aan de volgende. De appeltjes die op de grond liggen worden weer door de merel opgegeten. Mijn kat bekijkt dit alles vanaf de vensterbank en ziet dit als een soort katten-TV. Ze weet dat naar buiten gaan geen zin heeft, want dan zijn de vogels al gevlogen. Behalve de brutale halsbandparkieten, die lachen haar gewoon uit.

Maar u raadt het al; vandaag is er geen vogel te zien in mijn tuin. Zijn de verlokkingen in tuinen elders lekkerder? Of hebben ze geen zin om op internet te verschijnen? Misschien vogeltelling-wappies? De zon schijnt, het waait niet hard, een vogellekkernijenparadijs staat klaar, wat wil je als vogel in de winter nog meer? Zijn ze teveel verwend dit weekend en zitten ze al ergens lekker uit te buiken? Wie het weet mag het zeggen. Er vliegt een groepje gakkende grauwe ganzen over, maar die tellen niet mee helaas. Ook de eksters die ik in de verte zie mogen niet. Dan hoor ik in de schoorsteen het onmiskenbare gekoer van een Turkse tortel. Ik hol naar buiten en ja hoor, daar zit hij boven op de schoorsteen van mijn huis. In de pocket! Als het half uur net voorbij is komt er een (Vlaamse) gaai aangevlogen. Vanuit de appelboom bekijkt hij met een scheef kopje de pelpinda’s die in een gazen silo zitten. Daar heeft hij wel trek in, maar hij is er helaas niet op gebouwd om er aan te gaan hangen zoals de mezen het doen. Je ziet hem nadenken. Hoe ga ik dit aanpakken… Voorzichtig overhellend lukt het hem om een pinda te bemachtigen. Dat smaakt naar meer. Hij herhaalt het trucje een paar keer, tot hij er echt niet meer bij kan.

Ik besluit dat de gaai ook op mijn vogeltellinglijstje mag. De eer is gered door een Vlaamse gaai en een Turkse tortel; hoezo Nederlandse vogeltelling!

Tekst en foto’s: Ada van der Aar

Een muis doet zich tegoed aan de vogelpindakaas.

Uit de krant