Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>De peukenoogst van de laatste drie maanden van 2021.</p>

De peukenoogst van de laatste drie maanden van 2021.

(Foto: Anneke Stokkel)
Duurzaamheid

21.228 peuken in drie maanden

21.228 peuken. Dat is het resultaat van drie maanden sigarettenstompjes rapen in de openbare ruimte van Leiderdorp door de Straatjutters. 

De Leiderdorpse vrijwilligersclub maakte de opbrengst afgelopen vrijdag bekend bij winkelcentrum Santhorst, waar een grote container met de ingezamelde peuken leeggeschud werd. 

De Straatjutters Leiderdorp, aangevoerd door Ans Hogenboom, gaan elke week afwisselend op woensdag, vrijdag of zaterdag op pad om Leiderdorp te ontdoen van zwerfafval. Sigarettenpeuken krijgen daarbij speciale aandacht omdat peuken op straat er niet alleen onsmakelijk uitzien, maar ook slecht zijn voor het milieu. In sigarettenfilters zitten niet alleen heel moeilijk afbreekbare plastic maar ook allerlei giftige stoffen. Een peuk die in een sloot terecht komt, kan wel acht liter water vervuilen. 


Prijsvraag

In september hebben de Straatjutters een prijsvraag uitgeschreven rond de peukeninzameling. Iedereen kon raden hoeveel peuken er in het laatste kwartaal van het jaar ingezameld zouden worden. Met haar schatting van 15.648 zat José Willems er het dichtste bij. Zij kreeg vrijdag haar door Albert Heijn Santhorst gesponsorde prijs. 

De Straatjutters gaan ook in 2022 door met het rapen en verzamelen van peuken en de eerste 2.000 zijn alweer geteld. Het werk van de Straatjutters wordt door velen gewaardeerd. Op 5 januari werden de vrijwilligers 4e bij de Vrijwilligersprijzen die de gemeente jaarlijks uitreikt, wat hen een cheque van 300 euro opleverde. Ook Albert Heijn Santhorst is blij met de schoonmaakacties; de supermarkt trakteerde de Straatjutters zaterdag op koffie met wat lekkers. 

Voor wie ook een steentje bij wil dragen aan een schoner Leiderdorp: op www.straatjutters.nl staan toekomstige schoonmaakacties aangekondigd.

Meer berichten