Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Zonnepanelen op het dak van het flatgebouw aan de Langendijkdreef in Leiderdorp.</p>

Zonnepanelen op het dak van het flatgebouw aan de Langendijkdreef in Leiderdorp.

(Foto: Buro JP)

Leiderdorp wint EZK Energy Award

Afgelopen maandag meldden we al dat Leiderdorp grote kans maakte op de Energy Award 2021 voor gemeenten van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Gisteren, donderdag 13 januari, werd bekend dat Leiderdorp die prijs inderdaad gekregen heeft.

“Geweldig nieuws, trots als wethouder duurzaamheid van de gemeente Leiderdorp”, meldt wethouder Rik van Woudenberg (D66) op Twitter. “Aan alle inwoners en bedrijven dank voor hun hulp en inspraak.”

De EZK Energy Award voor gemeenten bestaat sinds 2019. Met de prijs worden gemeenten die zich onderscheiden vanwege hun beleid op gebied van duurzaamheid en energiebesparing in het zonnetje gezet. De eerste winnaar was de gemeente Oostzaan. In 2020 was er geen prijsuitreiking vanwege corona. Voor de editie van 2021 waren naast Leiderdorp ook Middelburg en Vught genomineerd die respectievelijk tweede en derde werden.

Volgens wethouder Van Woudenberg is de prijs een beloning voor de inspanningen van de gemeente op gebied van duurzaamheid in de afgelopen jaren, waarbij ook de bewoners een belangrijke inbreng hadden. “Bijvoorbeeld hoe wij werken aan een toekomst zonder aardgas. Hoe we samenwerken met inwoners, ondernemers, EnergieAmbassadeurs, coöperatie Zon op Leiderdorp en Omgevingsdienst West-Holland. Ook blijkt dat 90 procent van de Leiderdorpse bedrijven een overzicht heeft gegeven van hoe het met hun energiebesparing staat.”

De prijs wordt uitgereikt op donderdag 27 januari, de slotdag van het jaarlijkse EZK Energy Event.

Meer berichten