Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Wethouder Rik van Woudenberg (rechts) opende in oktober het tweede zonnedak van de co&ouml;rperatie Zon op Leiderdorp. De nominatie voor de EKZ Energy Award is volgens de wethouder mede te danken aan de medewerking van de gemeente aan dit soort initiatieven.&nbsp;</p>

Wethouder Rik van Woudenberg (rechts) opende in oktober het tweede zonnedak van de coörperatie Zon op Leiderdorp. De nominatie voor de EKZ Energy Award is volgens de wethouder mede te danken aan de medewerking van de gemeente aan dit soort initiatieven. 

(Foto: WH)
Duurzaamheid

Leiderdorp grote kanshebber voor EZK Energy Award voor gemeenten

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft Leiderdorp genomineerd voor de Energy Award voor gemeenten. Donderdag wordt bekend of Leiderdorp de prijs gewonnen heeft, de uitreiking is op 27 januari tijdens de slotdag van het jaarlijkse EZK Energy Event.

Het ministerie reikt elk jaar een Energy Award voor bedrijven uit. In 2019 was er daarnaast voor het eerst ook een prijs voor gemeenten die zich onderscheiden vanwege hun beleid op gebied van duurzaamheid en energiebesparing. De winnaar was toen de gemeente Oostzaan. Dit keer zijn drie gemeenten genomineerd. Leiderdorp staat vooralsnog op de eerste plaats, gevolgd door Middelburg en Vught.

 

Samenwerking

Volgens wethouder Rik van Woudenberg (Duurzaamheid/D66) heeft de gemeente de nominatie te danken aan “de jarenlange samenwerking, inspraak en participatie met inwoners, energieambassadeurs, de coöperatie Zon op Leiderdorp en ondernemers over energie, klimaat, duurzaamheid en warmte.” Een samenwerking die zeker de komende jaren in stand zal blijven, zo benadrukt hij. 

Leiderdorp kwam bovenaan het lijstje van genomineerden terecht doordat 90 procent van de Leiderdorpse bedrijven in het kader van de Informatieplicht energiebesparing een rapportage hebben ingediend. Ook scoorde de gemeente goed bij de beoordeling van de Transitievisie Warmte. In deze visie, die afgelopen november werd vastgesteld door de gemeenteraad, wordt aangegeven hoe Leiderdorp werkt aan een aardgasvrije toekomst.


Prijs 

De Stuurgroep EZK Energy Event beslist op 13 januari over de toekenning van de prijs. Als Leiderdorp inderdaad wint, krijgt de gemeente - net als Oostzaan - een windturbine voor het opladen van elektrische fietsen.

Meer berichten