Logo leiderdorpsweekblad.nl
Alie Oudshoorn (staand) kijkt toe terwijl Riek Hemerik (rechtsachter) de cijfers afroept.
Alie Oudshoorn (staand) kijkt toe terwijl Riek Hemerik (rechtsachter) de cijfers afroept. (Foto: Corrie van der Laan)
Maatschappelijk

‘Waar het om gaat is dat mensen hier een gezellige middag hebben’

Vierenzestig. Drie. Achtenveertig.” Riek Hemerik leest in een rustig tempo duidelijk de cijfers af van de balletjes die uit de bingomachine komen rollen. Vijf oudere dames kijken geconcentreerd op hun bingoschuifplanken. Bij deze eerste ronde gaat het erom dat ze de cijfers in de hoeken afstrepen. Het duurt een tijd voordat er triomfantelijk ‘Bingo!’ geroepen wordt. Alie Oudshoorn controleert de cijfers en beloont de winnares met een fraaie kaarsenset van de rijk gevulde prijzentafel.

Vrijdag 10 december organiseerde Oudshoorn voor de derde keer een bingomiddag in De Hoeksteen aan de Houtschans 107. Ze was daar begin november mee gestart. Tot aan de lockdown konden bingoliefhebbers om de week op de vrijdag terecht in de buurtkamer.

Het idee voor de bingomiddagen werd anderhalf jaar geleden geboren vertelt ze. “Ik hoorde ouderen klagen over dat er zo weinig georganiseerd wordt in Leiderdorp. Ik dacht: daar moet ik wat mee doen.” Ze wist dat er vroeger vaker bingo’s waren in De Hoeksteen maar dat was de laatste tijd verwaterd. Hoog tijd om de bingomiddagen nieuw leven in te blazen, vond ze. Dus stapte ze naar buurtcoach Robert van Egmond van welzijnsorganisatie Incluzio. ”Hij vond het een prachtig plan en heeft geholpen met de ruimte en een beetje budget.”


‘Dit is mijn lust en mijn leven’

Het is elke keer weer een heel georganiseer om de bingo op poten te zetten, maar Oudshoorn (bijna 67) doet het met veel plezier. “Ik ben altijd sociaal bezig geweest”, zegt de geboren Leidse die sinds acht jaar in Leiderdorp woont. Ze tobt met haar gezondheid maar laat zich daardoor niet tegenhouden. “Dit is mijn lust en mijn leven. Het beetje energie dat ik heb, stop ik er graag in.” Ze zou de bingoactiviteiten zelfs nog wat willen uitbreiden met eens per maand een bingo voor kinderen. Een voorproefje daarvan was de Sinterklaasbingo op 3 december. “Dat was goed bezocht en heel leuk”, kijkt ze tevreden terug.


‘Het begin is er’

Deze middag is het rustig met maar vijf spelers. Het weer is ook slecht en de covid-berichten dreigend. “Het moet nog wat meer bekendheid krijgen maar begin is er”, zegt Oudshoorn optimistisch. “Waar het om gaat is dat de mensen hier een gezellige middag hebben. We draaien altijd vijf ronden en soms een superronde. Tussendoor is er altijd een pauze, want de mensen willen ook graag babbelen met elkaar.”


Pauze

Voorlopig staan alle activiteiten op pauze door de lockdown. De vierde bingomiddag  op 24 december moest al afgelast worden. Maar Oudshoorn staat klaar om de draad weer op te pakken zodra het kan. “Ik zou wel graag wat meer mensen in de organisatie willen hebben. Riek Hemerik helpt me altijd maar extra handen zijn welkom.” Geïnteresseerden kunnen contact met Oudshoorn opnemen via telefoonnummer 06 445 426 81.

Meer berichten