Burgemeester Driessen overhandigt het straatnamenboek aan Ward van Zeijl. Op de achtergrond bestuursleden van Asopos de Vliet.
Burgemeester Driessen overhandigt het straatnamenboek aan Ward van Zeijl. Op de achtergrond bestuursleden van Asopos de Vliet. Foto: Corrie van der Laan

Uitleg over 365 straatnamen

Algemeen

Waar komen straatnamen als Holtlant en Saranafort vandaan? En wie zijn de personen naar wie het Chris Keijzerpad, de Eduard van Beinumsingel en de Vronkenlaan zijn vernoemd? Het is allemaal te vinden in het Leiderdorpse straatnamenboek. De derde versie van dat naslagwerkje is deze maand verschenen. Burgemeester Laila Driessen overhandigde donderdagmiddag het officiële eerste exemplaar van ‘Straatnamen Leiderdorp onthuld’ aan roeikampioen Ward van Zeijl, actief lid van de in Leiderdorp gevestigde studentenroeivereniging Asopos de Vliet.

Door: Corrie van der Laan

Driessen kreeg zelf de tweede versie van het stratenboek, dat ‘Leiderdorp van straat tot straat’ als titel had, toen ze in 2011 aantrad als burgemeester. Dat boekje stamde uit 2005 en bevatte uitleg over 327 straten. Sinds 2005 was er flink bijgebouwd in Leiderdorp dus heel wat nieuwe straten stonden er niet in. “Ik wilde eigenlijk meteen al een nieuw straatnamenboek”, vertelde ze donderdag. Het duurde nog jaren tot dat er van kwam. Misschien maar goed ook, want na 2011 is het aantal straten nog aangegroeid en inmiddels telt Leiderdorp er 365.

De allereerste versie van het straatnamenboek, met 252 straten, lanen, pleinen, en wegen, werd in 1985 geschreven, geïllustreerd en samengesteld door Wim Kisman, Jan van der Kooij en Aafke Vis. Jan van der Kooij en Aafke Vis tekenden ook voor de update uit 2005. Vis werd opnieuw ingeschakeld voor ‘Straatnamen Leiderdorp onthuld’; samen met voorzitter Bob Reidsma van het Leiderdorps Museum verzamelde zij de informatie over de 38 nieuwe straatnamen. Gemeentevoorlichter Hans Buskes schreef nieuwe teksten, redigeerde de oude en zorgde voor een groot deel van de fotografie. Het boekje kon worden bekostigd dankzij de jubileumgift van € 18.000,18 die Fonds 1818 cadeau deed aan alle burgemeesters in het werkgebied van het fonds.


Ken je geschiedenis

Burgemeester Driessen wilde het eerste exemplaar graag overhandigen aan een bekende jeugdige Leiderdorper. Ze kwam uit bij Asopos roeier Ward van Zeijl (29), die dit jaar Nederlands kampioen werd in de skiff voor lichte mannen, brons won op het EK bij de licht mannen 4 en zilver op het WK bij de lichte mannen dubbel 4. Via Van Zeijl hoopt ze ook bij de jongere Leiderdorpers aandacht voor het boekje te genereren. Want de uitleg over de straatnamen levert niet alleen leuke weetjes op maar ook een vracht aan informatie over de geschiedenis van Leiderdorp. “Wie zijn geschiedenis niet eert, heeft geen toekomst”, aldus de burgemeester.


Signeren

Het boekje is gedrukt in een oplage van drieduizend stuks en zal onder meer cadeau gegeven worden aan nieuwe inwoners. Vrijdag 24 december ligt een stapel bij boekhandel De Kler in winkelcentrum Winkelhof waar belangstellenden er gratis één af kunnen halen. “Misschien ga ik daar ook wel een uurtje zitten signeren, voor wie het leuk vindt een woordje van de burgemeester in het boek te hebben staan”, overweegt Driessen.

Uit de krant