Logo leiderdorpsweekblad.nl
Ingrid Altorf wil het heldere glas naast haar voordeur behouden. | Foto: Jessica Langenhoff
Ingrid Altorf wil het heldere glas naast haar voordeur behouden. | Foto: Jessica Langenhoff (Foto: Jessica Langenhoff)
Wonen

Niet blij met matglas naast de voordeur

Een aantal huurders van seniorenwoningen in de Leiderdorpse wijk Buitenhof is heel ongelukkig met het voornemen van woningcorporatie Rijnhart Wonen om het glaspaneel naast de voordeur te vervangen door matglas. “Zo zie je niet meer wie er voor de deur staat”, is de klacht van onder meer Ingrid Altorf.

Door: Corrie van der Laan

Rijnhart Wonen voert deze maand onderhoud uit aan woningen aan de Van der Havelaan, de Klompenmaker en de Zadelmaker. Afgelopen zomer kregen de bewoners een brief waarin werd gemeld dat het ging om het vervangen van glas door isolatieglas, schilderen en het aanpassen van de mechanische ventilatie. Tot zover geen enkel probleem, vertelt Altorf. “Maar eind vorige maand werd ineens gemeld dat het heldere glaspaneel naast de voordeur vervangen zou worden door matglas. En dat vind ik, en een aantal van mijn buren, wel degelijk een probleem. Nu kan je goed zien wie er voor de deur staat als er aangebeld wordt. Straks zie je alleen een schim. Dat geeft ons een onveilig gevoel.”

Het idee achter het matglas is dat het inkijk voorkomt. Maar dat is nooit een probleem geweest, stelt Altorf. “De afgelopen dertig jaar heeft iedereen dat op zijn eigen manier opgelost, met bijvoorbeeld een gordijntje of luxaflex.” 

Ze baalt er ook van dat Rijnhart Wonen niet vooraf met de bewoners heeft overlegd over de glassoort. Zij heeft een enquête gehouden onder haar buren waaruit bleek dat de helft helder glas wilde, een kwart had liever matglas en een kwart maakte het niet uit. 


Spionnetje

Maar Rijnhart Wonen blijft vasthouden aan matglas voor iedereen omdat dit een uniforme uitstraling geeft. De woningcorporatie wil de bewoners wel tegemoet komen door het plaatsen van een spionnetje in de voordeur. Voor Altorf is dat geen oplossing. “Ik ben slechtziend en heb niets aan zo’n kijkgaatje.”

In antwoord op vragen van deze krant laat een woordvoerder van Rijnhart Wonen weten dat de woningcorporatie zijn best gaat doen om eruit te komen met de huurders die zich verzetten tegen matglas. “We gaan graag persoonlijk in gesprek met de betreffende bewoners om verder maatwerk te bespreken, bijvoorbeeld een deurkierstandhouder.”

Meer berichten