Logo leiderdorpsweekblad.nl
De vrijwilligers hebben in totaal zo'n 250 stekken geoogst in de natuurspeeltuin. | Foto: WH
De vrijwilligers hebben in totaal zo'n 250 stekken geoogst in de natuurspeeltuin. | Foto: WH (Foto: Wouter Hoeben)
Groen

Soort zoekt soort in natuurspeeltuin

Met vereende krachten hebben vrijwilligers zo’n 250 stekken verzameld in de natuurspeeltuin in het Leiderdorpse park De Bloemerd. Dat deden zij zaterdag 4 december onder aanvoering van Meer Bomen Nu, een groep die ijvert voor een groenere samenleving. De stekken of zaailingen krijgen een ruimer tweede leven bij Hoeve Dijkzicht aan de Achthovenerweg.

Onder de bezielende leiding van de Leiderdorpse deskundige Jamie Booms struinen een stuk of tien vrijwilligers de natuurspeeltuin af om jong groen te sorteren: esdoorn bij esdoorns, ligusters bij ligusters en kornoelje bij kornoelje. Naast doorgewinterde vrijwilligers met groene vingers hebben ook enige plaatselijke politici de kaplaarzen aangetrokken. Oud-gemeenteraadslid en voorzitter van de stichting Natuurspeeltuin Leiderdorp Riny Vons fungeert tussen de werkzaamheden door als wegwijzer. Zij onthaalt ook de gasten van de plaatselijke media op koffie en december-zoetwaar.


Meer biodiversiteit

Los van het leerzame karakter van deze activiteit wordt Leiderdorp er per saldo groener op. In de waardevolle maar niet eindeloos grote natuurspeeltuin komen sommige boomsoorten ruimte tekort. Aan de Achthovenerweg kunnen de stekken – mits vochtig genoeg geconserveerd - weliger tieren en uitgroeien tot een zogeheten Tiny Forest (klein bos). Via een uitgekiende strategie kan oppervrijwilliger Jamie bovendien op beide plaatsen voor meer biodiversiteit zorgen. Door ervaring wijs geworden weet hij precies onder welke omstandigheden bomen en struiken het goed doen.


NLdoet

In een goede drie uur is de klus geklaard. Vele handen maken immers licht werk. Riny Vons heeft alweer een nieuw plan om belangstellenden naar de natuurspeeltuin te lokken. Op 11 en 12 maart staat NLdoet op de kalender, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. “In dat kader maken wij op zaterdag 12 maart de natuurspeeltuin lenteklaar’’, weet Vons nu al. Vrijwilligers kunnen zich via de website NLdoet.nl nu al aanmelden om een handje te komen helpen.

Meer berichten