Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Vorige week woensdagochtend werd er aan de Bloemendaalselaan nog enthousiast meegedaan met het Balkonbewegen.</p>

Vorige week woensdagochtend werd er aan de Bloemendaalselaan nog enthousiast meegedaan met het Balkonbewegen.

(Foto: Gerrit Konings)
Maatschappelijk

Balkonbewegen stopt voorlopig vanwege geldgebrek

Bewoners van vier seniorencomplexen in Leiderdorp konden vorige week woensdag voorlopig voor de laatste keer meedoen aan balkonbewegen, een half uurtje samen bewegen in de buitenlucht. De pauzeknop is ingedrukt voor het razend succesvolle initiatief van Clubhuis De Derde Helft. Noodgedwongen: het geld is op. “We zijn hard op zoek naar nieuwe mogelijkheden om het balkonbewegen te financieren, want we willen er snel mogelijk een doorstart”, zegt Rob van der Groen, de coördinator van het balkonbewegen bij Clubhuis De Derde Helft.

Door: Corrie van der Laan

10.00 uur ’s ochtends in het atrium van het seniorencomplex aan de Bloemendaalselaan. Bewoners komen in makkelijk zittende kleding uit hun huizen, de muziek gaat aan en fitnessinstructrice Nathalie Beekman start met de eerste oefening. Een half uur lang wordt de spieren losgemaakt, balans getraind en de conditie wat opgepept. Dan vertrekt Beekman naar de volgende locatie en gaan de Bloemendaalselaanbewoners aan de koffie.

Het halfuurtje balkonbewegen op de woensdagochtend is al twintig maanden vaste prik op de woensdagochtend. op de woensdagochtend  Niet alleen op de Bloemendaalselaan maar ook bij drie andere seniorencomplexen in Leiderdorp: de Ommedijk, Huis ter Does, en de Brandwacht.


Naar de mensen toe

Het begon allemaal begin april 2020, als een coronaproof alternatief voor de activiteitenochtenden voor 55-plussers die vrijwilligersgroep Clubhuis De Derde Helft organiseerde in de accommodaties van voetbalclub RCL en hockeyclub Alecto. Toen de eerste lockdown van kracht werd en de clubgebouwen dicht gingen, besloot het bestuur van De Derde Helft om dan maar naar de mensen toe te gaan. “Het idee was om ouderen de mogelijkheid te geven op een veilige manier te bewegen en meteen wat gezelligheid bieden. Zo kwamen we uit op gymnastiek waarbij iedereen mee kon doen vanaf het eigen balkon of de galerij”, kijkt Rob van der Groen terug. “De fysiotherapiepraktijken waren ook dicht en de fysiotherapeuten waren direct enthousiast om de beweeghalfuurtjes te leiden. De eerste keer was dinsdag 7 april, bij de Ommedijk, met Fysiotherapie Ommedijk. Al snel haakten de fysiotherapeuten Lagas en Goudeket aan en volgde Sportfondsen Leiderdorp.”

Het balkonbewegen nam een grote vlucht. Op het hoogtepunt werden de beweeglesjes tweemaal per week gegeven op acht locaties met seniorenwoningen: De Ommedijk, ’t Keerpunt, Huis ter Does, de Bloemendaalselaan, de Brandwacht, Van Alphenstaete, De Roodborststraat/Kwikstaartplein en de Simon Ouwerkerkstraat. 

Toen de fysiotherapeuten in de tweede week van mei weer gewoon aan de slag konden maar de sportscholen nog dicht waren, werd het stokje overgenomen door instructeurs van Fit4Free en Vrouwfit en verminderde de frequentie naar eens per week. Per 3 juli mochten ook de sportscholen weer open en leek het normale leven weer terug te keren. Maar de behoefte aan balkonbewegen bleef en Clubhuis De Derde Helft besloot de beweeghalfuurtjes te blijven aanbieden, met een ingehuurde instructeur. Wel werd het aantal locaties teruggebracht naar de vier best bezochte. 


Nationale Balkon Beweegdag

Het Nationaal Ouderenfonds omarmde het Leiderdorpse initiatief vanaf de start en rolde het uit door heel Nederland. Op 29 mei 2020 werd de eerste Nationale Balkon Beweegdag gehouden op 150 locaties in het land waarbij Leiderdorp natuurlijk een belangrijke rol speelde. VriendenLoterij-ambassadeur en Lingo-presentator Jan Versteegh kwam naar de Brandwacht om daar samen met de bewoners mee te doen aan de balkonbeweegles van Nathalie Beekman. Bij de tweede Nationale Balkon Beweegdag deden zelfs 400 locaties mee.


Burencontact

Bij de start in het voorjaar van 2020 was het idee dat het balkonbewegen een tijdelijk fenomeen zou zijn. Maar het liep anders. En niet alleen doordat corona veel langer bleef - en blijft - rondwaren dan gehoopt. Van der Groen: “Naast het bewegen in de buitenlucht en het ‘even uit de sleur zijn’, bleek dat het balkonbewegen ook positieve sociale effecten had. Er ontstonden wandelgroepjes, mensen dronken samen koffie, organiseerden een kerstborrel, maakten soep voor een zieke buur. Kortom, het burencontact nam toe. Dat hadden we vooraf absoluut niet voorzien maar maakt het voor ons extra belangrijk om hiermee door te gaan.”

Maar dan moet er wel geld komen. Het balkonbewegen is geen dure activiteit, de kosten zijn slechts 90 euro per week voor alle vier de locaties bij elkaar. Dankzij giften van de RABO Bank , Fonds 1818 en de Facilicom Foundation kon Clubhuis De Derde Helft dat financieren maar nu is de pot leeg. Zeker nu de maatschappij weer steeds verder op slot gaat, is een activiteit als balkonbewegen belangrijk, benadrukt Van der Groen. “We zijn dus hard op zoek naar sponsoren zodat we weer door kunnen gaan.”

Belangstellenden kunnen contact opnemen via e-mail info@clubhuisdederdehelft.nl of revandergroen@gmail.com.

Meer berichten