Laat nooit iemand zomaar binnen en bel 112 als u het niet vertrouwt.
Laat nooit iemand zomaar binnen en bel 112 als u het niet vertrouwt. Foto: PR Politie

Politie waarschuwt voor gladde praters aan de deur

Algemeen

Een bejaarde vrouw  is vorige week bestolen door een man die via een babbeltruc haar woning in Leiderdorp binnenkwam. Reden voor wijkagent Patricia Molenaar om nogmaals te waarschuwen: “Laat nooit iemand binnen die je niet kent en bel sneller de politie als je het niet vertrouwt.”

“Het overkomt je gewoon, ze zijn zó gehaaid.” Wijkagent Patricia Molenaar snapt best dat met name ouderen ten prooi vallen aan dieven met gladde praatjes. In Leiderdorp gebeurt dat regelmatig. “Het verhaal verandert steeds maar de opzet is hetzelfde: mensen bestelen.”

Vorige week deed de dief zich voor als een elektricien die zogenaamd de hoeveelheid straling in de woning kwam inspecteren, vertelt de wijkagent. “De bewoonster kreeg de instructie haar sieraden af te doen en op het balkon te gaan staan. Dat zou nodig zijn voor de metingen. Vervolgens ging de dief er met haar sieraden vandoor.”

Molenaar is blij dat dit slachtoffer aangifte heeft gedaan. “Soms gebeurt dan niet omdat mensen zich schamen. Maar dat is echt niet nodig. En alleen als er aangifte wordt gedaan, kan de politie de daders opsporen.”

ACHT TIPS OM DIEFSTAL DOOR EEN BABBELTRUC TE VOORKOMEN

1. Kijk voor u uw deur open doet, eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij/zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112.

2. Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een kierstandhouder. Of laat een kijkgaatje in uw deur maken. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat zonder uw deur open te doen.

3. Vraag altijd naar een legitimatiebewijs. Ook als iemand zegt dat hij/zij van de gemeente, een bedrijf of instelling is. Heeft iemand geen legitimatie bij zich, maakt dan een nieuwe afspraak. 

Vertrouwt u het niet, bel dan 112.

4. Om aan hun buit te komen maken sommige dieven gebruik van geweld. Raak dan niet in paniek. Blijf altijd rustig en probeer met praten de man of vrouw naar buiten te krijgen. Kijk goed en probeer te onthouden hoe hij of zij eruit ziet. Zijn ze de deur weer uit, kijk door het raam waar ze heen lopen./ Bel direct 112 en vertel uw verhaal.

5. Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met z’n tweeën. De ene maakt een praatje met u terwijl de andere uw huis in sluipt om uw spullen te stelen.

6. Doe uw achterdeur op slot als u alleen thuis bent. Soms komt iemand via de achterdeur uw huis binnen terwijl u bij de voordeur staat te praten.

7. Geloof niet alles wat mensen tegen u zeggen. Oplichters vertellen vaak mooie of juist heel zielige verhalen. Ze willen bijvoorbeeld bellen, hebben geld nodig of willen u juist iets geven. Of ze zeggen dat ze bij een bank of de thuiszorg werken. Medewerkers van dit soort bedrijven komen niet zomaar langs, zij maken van tevoren een afspraak.

8. Vertrouw niet iedereen. Zelfs kinderen of moeders met kinderen kunnen oplichters zijn. Of mannen in nette pakken.

Wijkagent Molenaar: "Bel de politie als je het niet vertrouwt". | Foto: PR

Uit de krant