Logo leiderdorpsweekblad.nl
Het zou best eens flink nat kunnen worden in november. Maar goed voorbereid is dat geen probleem.
Het zou best eens flink nat kunnen worden in november. Maar goed voorbereid is dat geen probleem. (Foto: Yaroslav Shuraev)
Hondenweer

Regen

Wat zal het worden? In 2020 stond de teller stil op 31 millimeter. Dat was de gemiddelde neerslag in november. Weinig, vergeleken met het langjarige gemiddelde van 82 millimeter. En gezien het feit dat de gemiddelde neerslag de afgelopen eeuw is toegenomen, mogen we voor 2021 niet rekenen op nogmaals een droge november. Regenjas uit de kast, laarzen klaarzetten!

Een paar spetters kan heus geen kwaad, zo is de Hollandse jongen en meid ooit geleerd. We zijn toch niet van marsepein! Maar hoe zit dat met de hond, Hollands of niet? Kan die tegen regen of hebben we als hondenbezitters extra op te letten of maatregelen te nemen?

Zoals zo vaak luidt het antwoord: dat ligt eraan. Kijk, voor een milde bui hoeft de hond niet binnen te blijven, zeker als hij of zij niet ziek is of last heeft van artrose. In die laatste gevallen is het wel extra opletten, en moet de hond goed droog en snel warm gemaakt worden na een novemberbui.

Voor het overige hangt het erg van de persoonlijkheid af, die van de hond. Als ie energie over heeft en gewend is een paar rondjes per dag te lopen, dan is binnenhouden geen optie. Dat zou de hond raar vinden, en dat kan stress opleveren. Hup, naar buiten, rennen in de regen, liefst op een enigszins beschutte route! En dan ook letterlijk rennen: laat de hond zich in de regen behoorlijk bewegen, want nattigheid plus kou is vervelend. Voor wie niet, zou je zeggen! Voor ‘kale’ en kleinere kouwelijke honden kan dat trouwens betekenen: hondenlaarsjes en -jasje aan!

Hou de hond trouwens hoe dan ook goed in de gaten tijdens buien. Onweer is voor baas en hond riskant, en te zware regen maakt niet alleen nat maar ook angstig. Blijf dan als baasje vooral kalm en opgewekt - geef het goede voorbeeld, dat ook bij honden goed doet volgen. En zeker in dat geval: goed afdrogen bij thuiskomst, de vacht en met name ook pootjes en voetzolen. Want een natte hond als een verzopen kat, nee, dat is geen gezicht…


Deze maandelijkse rubriek wordt verzorgd door Platform Hondenvrienden Leiderdorp. We zetten ons, in overleg met de gemeente, in voor hondenvoorzieningen in Leiderdorp. Heeft u vragen, suggesties of ideeën? U kunt ons bereiken via e-mail hondenvriendenleiderdorp@gmail.com.. Zie ook facebook Platform Hondenweer – HVL

Meer berichten