Logo leiderdorpsweekblad.nl
Bestuursleden Ingrid Altorf, Yvonne de Ridder en Wim Pols van de HBOL willen het verleden achter zich laten en aan de slag gaan voor de Leiderdorpse huurders.
Bestuursleden Ingrid Altorf, Yvonne de Ridder en Wim Pols van de HBOL willen het verleden achter zich laten en aan de slag gaan voor de Leiderdorpse huurders. (Foto: C. v.d. Laan)
Rechtszaak

Ook kantonrechter geeft huurdersbelangenorganisatie gelijk in conflict met woningcorporatie Rijnhart Wonen

De Leiderdorps-Zoeterwoudse woningcorporatie Rijnhart Wonen mag de Huurdersbelangenorganisatie Leiderdorp (HBOL) niet aan de kant schuiven. Dat oordeelde de Huurcommissie al in april dit jaar en op 20 oktober kwam de kantonrechter tot hetzelfde oordeel. Het HBOL bestuur is dolblij met de uitspraak en popelt om weer volop aan de slag te gaan. “Wij gaan zorgen dat Leiderdorpse huurders weer tevreden huurders zijn”, zegt penningmeester Ingrid Altorf.

Door: Corrie van der Laan

In het kantoor van de HBOL aan de Bosdreef 75a hangen wat feestelijke ballonnen aan het plafond. Die zijn vorige week opgehangen toen de uitspraak van de kantonrechter op de mat viel. 


Conflict

Rijnhart Wonen was naar de rechter gestapt omdat de woningcorporatie het niet eens was met de uitspraak van de Huurcommissie. De HBOL had die onpartijdig landelijke organisatie ingeschakeld toen Rijnhart Wonen in 2019 de samenwerking, die al zeventien jaar bestond, eenzijdig had opgezegd. Volgens de woningcorporatie was niet duidelijk wie de HBOL eigenlijk vertegenwoordigde, had de belangenorganisatie te weinig contact met de huurders en was er te weinig samenwerking met de verschillende bewonerscommissies. Bovendien zaten er mensen in het HBOL bestuur die niet langer huurders waren. Door dat alles zou de HBOL niet voldoen aan de wettelijke voorwaarden voor een huurdersbelangenorganisatie. Rijnhart Wonen wilde voortaan verder met De Huurderij, die al de belangen van de 700 Zoeterwoudse huurders behartigde en dat ook voor de 2.800 Leiderdorpse huurders zou kunnen doen. 


Uitspraak

De Huurcommissie veegde de argumenten van Rijnhart Wonen afgelopen voorjaar van tafel: het probleem met het bestuur was inmiddels opgelost door het aantreden van een nieuw bestuur dat uitsluitend uit huurders bestaat en de woningcorporatie kon niet hard maken dat de HBOL zich onvoldoende inzette voor de huurders. 

Ook in het hoger beroep bij de kantonrechter kreeg Rijnhart Wonen geen poot aan de grond. De rechter oordeelde dat de HBOL wel degelijk aan de wettelijk eisen voldoet. Dat betekent dat Rijnhart Wonen informatie over zijn beleid en beheer – voor zover dat de huurders aangaat – moet delen met de HBOL. Bovendien moet de woningcorporatie de huurdersclub financieel ondersteunen. 


Steunbetuigingen

Bij het HBOL bestuur is er behalve opluchting ook trots. Want ze hebben, zonder de bijstand van een advocaat, toch tweemaal het gelijk aan hun zijde gekregen. Een enorme opsteker was dat ze na een mailing aan alle huurders bijna 400 schriftelijke steunbetuigingen ontvingen. Ook is het ledenbestand het afgelopen jaar gegroeid van ca 510 naar ruim 630. 

Maar nu gaan ze weer over tot de orde van de dag. Want er is een hoop te doen, zegt secretaris Yvonne de Ridder. “Rijnhart Wonen verkoopt veel van zijn grondgebonden woningen. Wij vinden dat je daarmee voorzichtig moet zijn; er moeten genoeg rijtjeshuizen beschikbaar blijven voor gezinnen. Als je alle grotere huurwoningen verkoopt, haal je bovendien de diversiteit weg uit de wijk.” 

En er zijn nog veel meer onderwerpen waarvoor ze zich hard willen maken. Zoals meer betaalbare woningen voor jonge starters en geschikte woningen voor ouderen die wat kleiner willen gaan wonen zodat er doorstroming kan ontstaan. “Leiderdorp zou eigenlijk een doorstroomcoach moeten hebben”, vind Altorf. En dan is er natuurlijk de energietransitie waar de huurders de komende jaren mee te maken krijgen. 

Een volle agenda. Het bestuur, dat nu uit slechts vier personen bestaat, snakt dan ook naar uitbreiding. Voorzitter Wim Pols: “Onze gemiddelde leeftijd ligt boven de 70. We zouden er heel graag wat jongere mensen bij hebben, in ieder geval vijftigers, ook om een betere afspiegeling van de huurders te zijn.” 


Hoop

Het bestuur heeft alle hoop dat de verhoudingen met Rijnhart Wonen weer hersteld zullen worden. Pols: “Wij hebben een nieuw bestuur en er zijn veel nieuwe mensen bij Rijnhart Wonen gekomen. Dat geeft een basis om weer goed opnieuw te beginnen.” De strubbelingen uit het verleden zijn wat hem betreft nu afgesloten. “We willen alleen naar de toekomst kijken en aan de slag gaan. We hebben er zin in!”

Een woordvoerder van Rijnhart Wonen laat desgevraagd weten dat de woningcorporatie het vonnis bestudeert en zich beraadt op wat de volgende stap wordt.   

Meer berichten