Logo leiderdorpsweekblad.nl
<p>Burgemeester Driessen maakte het Leiderdorpse wapen. | Foto: WH</p>

Burgemeester Driessen maakte het Leiderdorpse wapen. | Foto: WH

(Foto: WOUTER HOEBEN)

Met De Blik op jongeren gericht

Je ziet niet alle dagen dat een burgemeester de graffitispuit ter hand neemt om een ‘tag’ op de muur te schrijven. Burgemeester Laila Driessen opende afgelopen donderdag op creatieve wijze de nieuwe graffitiwand bij het Jongeren Ontmoetings Punt ‘De Blik’ door het wapen van Leiderdorp op één van de muren te maken.

Daarmee is Leiderdorp een ‘graffitivrijplaats’ rijker. En daar is behoefte aan, volgens Jongerenwerker Lise Huitema van  welzijnsorganisatie Incluzio Leiderdorp. “Vorig jaar zomer hebben we een succesvolle graffiti-workshop gegeven. Daar was veel belangstelling voor en in de nasleep ervan hebben we de jongeren de kans gegeven daar verder mee te gaan. Noodgedwongen op tijdelijke locaties, omdat een vaste locatie er nog niet was. In november vorig haar ging de burgemeester met vijf Leiderdorpse jongeren in gesprek over tal van zaken, waaronder óók de behoefte aan een een plek waar je legaal grafitti-kunst kan maken. Het leek Driessen een goed idee, en ze beloofde dat ze zou kijken naar de mogelijkheden. Er is goed nagedacht over de plek en de vorm van zo’n vrijplaats en uiteindelijk werd bewust gekozen voor deze plek: een wand recht achter de doelen op het JOP. “Zo wordt de bal ook meteen tegengehouden.” Een goede plek, denkt Huitema: “Een plek als deze geeft meer vrijheid dan bijvoorbeeld een fietstunnel, waar andere gemeenten soms voor kiezen.” Bijkomend voordeel is dat uit ervaring blijkt dat legale graffiti-plaatsen zorgen voor minder vervuiling van andere objecten en voor mooiere en uitgebreide kunstwerken.

Tijdelijke kunst
Maar vinden de jongeren het wel leuk om kunst te maken als die toch niet snel door voorbijgangers wordt gezien? Huitema denkt dat dat goed komt: “Graffiti is sowieso bijna altijd tijdelijke kunst. Wat je veel ziet is dat jongeren het maken, fotograferen en dan via social media verder verspreiden.” De jongerenwerker hoopt en verwacht dat er ook graffitikunstenaars van elders naar de Leiderdorpse vrijplaats zullen komen: Zo stimuleert de vrijplaats ontmoeting en creativiteit: “Mooi dat we dat als kleine gemeente kunnen doen. Met deze vrijplaats is Leiderdorp weer een stukje jeugdvriendelijker geworden.”

Meer berichten