Logo leiderdorpsweekblad.nl
Overhandiging containers op gemeentewerf. Vlnr Marco van Kampen (gemeente), Kamla Balak, mw Senrita Gobardhan, wethouder Van Woudenberg en dhr. Choto.
Overhandiging containers op gemeentewerf. Vlnr Marco van Kampen (gemeente), Kamla Balak, mw Senrita Gobardhan, wethouder Van Woudenberg en dhr. Choto. (Foto: )

Hergebruik Leiderdorpse minicontainers in Suriname

Zo’n tien afgedankte Leiderdorpse minicontainers gaan per boot naar Suriname. Tijdens de reis dienen ze als verpakkingsmateriaal voor levensmiddelen en medicijnen waaraan in Suriname grote behoefte bestaat. Daarna worden de afvalbakken gebruikt als container voor de opvang van water in het district Nickerie, zo liet districtscommissaris mevrouw Senrita Gobardhan weten. Het tiental containers werd haar vorige week dinsdag overhandigd door de Leiderdorpse wethouder Rik van Woudenberg (D66 milieu & afval).

Tekst en foto Nelleke Thissen

Initiatiefnemer van het ter beschikkingsstellen van de oude Leiderdorpse containers is LPL-raadslid Kamla Balak. Het verzoek daartoe deed ze tijdens de gemeenteraadsvergadering in juli. Ze was voor deze vraag benaderd door de heer Choto. Een Leiderdorper die jarenlang werkzaam is geweest op het gebied van ontwikkelingswerk. Hij beschikt over een uitgebreid netwerk van met Suriname verbonden personen en organisaties. Choto  regelt vaak zendingen met hulpgoederen naar zijn geboorteland. Hij is blij dat hij daarvoor nu een aantal inmiddels schoongemaakte minicontainers kan gebruiken. Districtscommissaris Senrita Gobardhan toonde zich eveneens zeer ingenomen met de Leiderdorpse geste. De bakken worden in Nickerie  niet ingezet als afvalbak. Ze zijn niet geschikt voor het Surinaamse afvalinzamelsysteem.  De bakken gaan daarentegen dienst doen als container voor wateropvang.  Een zeer welkome aanvulling voor het waterbeheer in haar district Nickerie in het noordwesten van Suriname, zo verzekerde Gobardhan. Vanwege vakantie was ze in Nederland en kon zodoende de containers mede in ontvangst nemen.

Wethouder Van Woudenberg verklaarde op zijn beurt blij te zijn dat Leiderdorp de betrokkenen heeft kunnen helpen. De vraag van Kamla Balak kwam net op tijd. De afgedankte containers stonden op het punt richting recycling te gaan om tot grondstof voor nieuwe containers te worden vermalen. “We zijn blij dat we als gemeente met eigenlijk iets simpels mensen in Suriname kunnen helpen”, verklaarde de wethouder.  

Meer berichten