Aad Rijntalder legt uit hoe belangrijk vergroening van verstedelijkt gebied is om overstromingen te voorkomen.
Aad Rijntalder legt uit hoe belangrijk vergroening van verstedelijkt gebied is om overstromingen te voorkomen. Foto: Corrie van der Laan

Speels leren over de natuur in de polders

Algemeen Evenement

Voor het eerst sinds lange tijd was het afgelopen woensdag weer eens gezellig druk op het evenemententerrein van De Houtkamp. Zeker 150 kinderen waren met hun (groot)ouders of begeleiders naar het Leiderdorpse park gekomen voor een feestelijke activiteitenmiddag die was georganiseerd door de Stichting Land van Wijk & Wouden en het Milieu Educatief Centrum. 

Ieder kind kreeg een stempelkaart waarmee zes activiteiten gedaan konden worden. De rode draad daarbij was de natuur in de polders rond Leiderdorp. Zo konden ze een levend weidevogelspel doen, een polderdier knutselen, proeven van smakelijke producten uit de polder en waterbeestjes vangen in de sloot om die vervolgens met behulp van een vergrootglas goed te bekijken en na te tekenen. Bij de watertafel, waarin een dorpje was nagebouwd, werd uitgelegd hoe wateroverlast voorkomen kan worden door tegels te vervangen door groen. En veel kinderen zullen anders kijken naar wormen nadat ze bij de wormentafel leerden dat de glibberige beestjes groen- en tuinafval omzetten in vruchtbare aarde. Wie de hele stempelkaart vol had, kon die inruilen voor een ijsje.  

Afscheid

De activiteitenmiddag was onderdeel van het afscheidsfeest van de Stichting Land van Wijk en Wouden. De stichting, die veertien jaar lang activiteiten organiseerde om de band tussen stad en platteland te versterken, heeft zichzelf afgelopen zomer noodgedwongen opgeheven omdat de gemeenteraden van Leiderdorp, Leiden en Zoeterwoude de subsidiekraan hebben dichtgedraaid. 


Twee deelnemertjes gooien de dobbelsteen tijdens het levend weidevogelspel.
Leren over wormen.
De knutseltafel.
Waterbeestjes vangen.

Uit de krant